nova studija

Naučnici otkrili novi pristup liječenju glavobolje

Nedavno njemačko istraživanje otkrilo je da osobe koje pate od tenzijske glavobolje ili migrene imaju i napete mišiće u vratu, što upućuje na to da upravo upala u tim mišićima uzrokuje glavobolju. Naučnici kažu da bi to moglo dovesti do novih, nefarmakoloških načina liječenja glavobolja, poput masaža ili neke vrste daljinskih upravljača koji djeluju na živčane signale uključene u tu upalu, piše Živim.

Milioni ljudi koji pate od glavobolja ili migrena opisuju nelagodu u vratu prije ili tokom epizoda glavobolje. Prijašnja su istraživanja otkrila povezanost između ukočenosti vrata i glavobolje, ali ona se oslanjala samo na opise pacijenata ili fizioterapeuta, a ne na objektivnim mjerenjima onoga što se događa unutar vratnih mišića.

No, sada, koristeći novi tip MR-e koji se naziva T2 mapiranje, naučnici s Tehničkog sveučilišta u Münchenu u Njemačkoj otkrili su da osobe koje pate od glavobolja i migrene imaju i više napetosti i nakupina tekućine (što je marker za upalu) u njihovim vratnim mišićima. Istraživanje provedeno na uzorku od 50 osoba, od kojih njih 28 pati od tenzijske glavobolje ili migrene i 22 nemaju nikakve glavobolje, usredotočilo se na trapez - mišić u obliku dijamanta koji se proteže od potiljka dolje prema ramenima i gornjem dijelu leđa. Ispitanici su vodili dnevnik glavobolje tokom 30 dana prije T2 mapiranja.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Headache and Pain, pokazalo je da je trebalo malo duže da se mišić vrata opusti kod osoba s glavoboljom i migrenom i to zbog više razine tekućine u tim mišićima. Ti su rezultati prezentirani na nedavnoj konferenciji Radiološkog društva Sjeverne Amerike, a pokazali su da je najviša razina upale zabilježena kod osoba koje su imale tenzijsku glavobolju i migrenu, kao i to da što je veća razina tekućine i upale u mišićima vrata, to su češće glavobolje.

"Iako je riječ tek o ranoj fazi istraživanja, takvi rezultati mogli bi donijeti nov način mjerenja i procjene da li bol u vratu doprinosi pojavi glavobolja te otvoriti put novim, nefarmakološkim opcijama liječenja", rekao je voditelj studije, radiolog dr. Nico Sollmann te dodao da je to prvi put da su uspjeli precizno izmjeriti znakove upale magnetskom rezonancom u vratnim mišićima pacijenata s glavoboljom te uočiti razliku između pacijenata s glavoboljom i zdravih osoba.

Postoji velika potreba za novim terapijama kako bi se pomoglo milionima osoba koje pate od glavobolja i migrene - intenzivne i prodorne boli u glavi koja je često praćena mučninom, poremećajima u vidnom polju i povraćanjem. U međuvremenu, tenzijske glavobolje, koje se opisuju kao bol nalik na bol koju bi izazvalo stezanje trake oko glave, u nekom trenutku doživljava gotovo 40 posto populacije.

Uzroci oba tipa glavobolje još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, što je dijelom i razlog zašto se teško liječe. No, bol u vratu je čest problem za te pacijente i to je razlog zašto su njemački naučnici odlučili istražiti koja je uloga vratnih mišića u nastanku glavobolje.

Dr. Sollmann kaže da dokazi iz ove studije sugeriraju da ukočeni vratni mišići djeluju kao okidač na signale boli koji onda putuju do mozga putem živaca u gornjem dijelu kralježnice, što bi moglo dovesti do nastanka glavobolje i migrene. Smatra i da bi to mogao biti komunikacijski prsten između živaca u vratnim mišićima, leđne moždine i mozga, pri čemu signali boli putuju gore dolje te tako izazivaju bol povezanu s glavoboljom i migrenom. Ipak, dodaje, još je prerano da bi se moglo tvrditi uzrokuje li glavobolja bol u vratu ili obratno. No, unatoč tome napetost u trapeznom mišiću mogla bi biti cilj novih terapijskih metoda.