pokazatelji

Znakovi da pretjerujete sa konzumiranjem soli

Ako se konzumira previše soli, može doći do problema sa funkcijom bubrega i visokog krvnog pritiska, ali i manjih tegoba poput glavobolje.

Ovo su najčešći pokazatelji da koristite previše soli u ishrani:

Visok krvni pritisak

Prekomjerna i česta konzumacija soli može izazvati visok krvni pritisak, koji je jedan od glavnih uzroka srčanih oboljenja, moždanog udara i problema sa bubrezima.

So zadržava vodu u krvotoku, povećava zapreminu krvi i stvara veći pritisak na zidove krvnih sudova, piše Health Shots.

Često ste žedni

Konzumiranje previše soli može imati efekta i učiniti da se osjećate veoma žedni.
To se dešava zato što so izvlači vodu iz ćelija i ulazi u krvotok da bi razblažila višak natrijuma, izazivajući reakciju tijela na žeđ koja ponekad ne prestaje čak ni nakon nekoliko čaša vode.

Problemi sa bubrezima

Prekomjerni unos soli može opteretiti bubrege, koji igraju ključnu ulogu u filtriranju viška natrijuma iz krvi.

Vremenom, ovo može oslabiti funkciju bubrega i povećati rizik od bolesti bubrega.

Otok na dijelovima tijela

Prekomjerni unos soli može izazvati zadržavanje tečnosti u tijelu, što dovodi do otoka u rukama, stopalima, zglobovima ili stomaku.

Do otoka dolazi jer tijelo zadržava vodu da bi imalo dovoljno tečnosti zbog prevelikog unosa soli.

Nepravilni otkucaji srca

Previše soli može izazvati nepravilan rad srca i poremetiti ravnotežu elektrolita u tijelu.

Neravnoteža elektrolita kao što su natrij i kalij može dovesti do preopterećenog i lupajućeg srca, što može izazvati nepravilne otkucaje srca, posebno kod ljudi sa srčanim oboljenjima.

Jake glavobolje

Prekomjerno konzumiranje soli može doprinijeti i izazvati dehidraciju i promjene u protoku krvi.
Kod nekih ljudi ovo može izazvati jake glavobolje i migrene.

Šta da uradite ako ste pojeli previše soli?

Ako ste konzumirali previše soli i osećate simptome poput žeđi ili neku drugu nelagodu, postoji nekoliko koraka koje možete napraviti:

Pijte mnogo vode

Jedite hranu bogatu kalijem (banane, narandže, špionat, krompir, paradajz)

Izbjegavajte slanu hranu

Uključite hranu bogatu magnezijem (orašasti plodovi, lisnato povrće, cijele žitarice…)

Pijte biljne čajeve

Vježbajte umjereno