ZDRAVSTVENE POSLJEDICE

Pivo može smanjiti mozak? Evo koliko ga dnevno smiju popiti žene, a koliko muškarci

Pivo svakog dana nakon posla ne bi trebalo postati pravilo. Naime, "pivski trbuh" nije jedina posljedica konzumiranja toga mnogima omiljenog napitka. Postoje tri signala upozorenja iz vašeg tijela koja ne smijete zanemariti, piše Focus.

Naime, naučno je dokazano da ni jedna količina alkohola, koliko god malena bila, nije bezopasna. Svjetska zdravstvena organizacija i razne studije pokazale su koliko konzumacija alkohola može biti štetna. To se, također, odnosi i na naviku svakodnevnog ispijanja piva.

Koliko alkohola dnevno je OK?

Njemački centar za probleme ovisnosti stoga preporučuje ograničavanje dnevne konzumacije na određene količine. Niskorizično konzumiranje alkohola uključuje sljedeće smjernice za žene i muškarce:

  • Nemojte piti alkohol barem dva dana u sedmici.
  • Žene: Ne više od 12 grama alkohola dnevno ili oko 60 grama alkohola sedmično uz dva dana bez alkohola.
  • Muškarci: Ne više od 24 grama alkohola dnevno ili oko 120 grama alkohola sedmično uz dva dana bez alkohola.

Koliko je štetno piti pivo svaki dan?

Naučnici još uvijek ne znaju kakve tačno zdravstvene posljedice može imati svakodnevno pijenje piva. Postoje studije koje pokazuju da konzumacija žestokih alkoholnih pića vrlo vjerojatno prije može dovesti do kognitivnog pada, pa čak i Alzheimerove bolesti nego konzumacija piva ili vina.

Druga studija ide malo dalje i pokazuje da bi samo pola piva dnevno moglo smanjiti moždanu masu. "Postaje gore što više pijete", rekao je koautor Remi Daviet.

S druge strane, prema istraživanju iz 2019., pivo s visokim udjelom hmelja također bi moglo pomoći u smanjenju upale u središnjem nervnom sistemu (neuroupala). Studija iz 2017. godine ipak je došla do drugačijih rezultata. Barem se ne može pronaći zaštitni učinak na percepciju ako se pivo pije manje nego redovito.

Oštećenje bubrega

Pivo vrši pritisak na bubrege na nekoliko načina. Ako pijete pivo svaki dan, oni su posebno ugroženi. Također, postoji rizik od povišenog krvnog pritiska zbog redovite konzumacije alkohola. Prema Nacionalnoj zakladi za bubrege, to može izazvati bolest bubrega.

Većina ljudi zna za jednu posljedicu: pijenje piva svaki dan može vas udebljati. Malo pivo (0,33 litre) donosi vam prosječno oko 150 kalorija. Međutim, prema studiji iz 2017. godine, čak i umjerena konzumacija alkohola može potaknuti vaš apetit. Može vas držati sitima kraće vrijeme nakon obroka. Također, ima sposobnost stimuliranja centra za nagrađivanje hrane u mozgu.

Koliko piva se smije piti dnevno?

Kako ne bi prekoračile dnevne količine alkohola, žene bi trebale popiti najviše jednu malu čašu (250 mililitara), a muškarci najviše dvije male čaše piva (500 mililitara) s pet posto alkohola. Općenito, stručnjaci savjetuju da ne pijete više od 500 mililitara piva dnevno.

Ako se toga ne pridržavate, morate očekivati ​​sljedeće alarmne signale od svog tijela koji mogu početi već od 0,1 promila. Za usporedbu: prema alkoholnom kalkulatoru, 35-godišnjak visok 1,80 metara i težak 80 kilograma već nakon jednog piva (0,5 litara) dostiže 0,33 alkohola.

  • Od 0,1 do 0,2 promila: smanjuje se sposobnost opažanja i mišljenja. Brzina reakcije se usporava. Javlja se umor.
  • Od 2 do 3 promila: tijelo i um su otupjeli.
  • Više od 3 promila: postoji opasnost od gubitka svijesti ili čak stanja opasnog po život.

Pozitivne posljedice svakodnevnog pijenja piva

Prema studiji od 15. juna 2022., pivo navodno ima pozitivan učinak na crijevnu floru. Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, provedeno je tokom četiri sedmice na 19 zdravih muškaraca.

Bili su podijeljeni u dvije grupe i svaki dan su morali popiti jedno pivo (325 mililitara). Studija sugerira da bi umjerena konzumacija mogla povećati raznolikost crijevnih bakterija, a time i zdravlje crijeva.

To su pokazali testirani uzorci krvi i stolice prikupljeni prije i nakon eksperimenta, kao i analiza bakterija u crijevima. Komponente piva koje omogućuju njegovu fermentaciju mogle bi igrati ključnu ulogu kod očuvanja crijevnih bakterija.