D Faktor

Naučnici otkrili šta pokreće najmračnije strane ljudskog bića. Čak su napravili i test da provjerite koliko ste poremećeni

Naučnici otkrili pokreće najmračnije strane ljudskog bića

Psiholozi to zovu mračna trijada: sjecište triju najzlonamjernijih tendencija ljudske prirode – psihopatije, narcizma i makijavelizma, piše Science Alert.

Ali istina je dublja i mračnija. Ima tu i egoizma, sadizma, pakosti i još mnogo toga. A iza ove odmetničke galerije svih naših najgorih sklonosti na površini leži središnja, zajednička jezgra ljudske tame, kažu istraživači.

U studiji iz 2018. psiholozi iz Njemačke i Danske mapirali su ovu pokretačku silu koja stoji iza svih naših najmračnijih impulsa i dali joj ime. Upoznajte D, novootkrivenog mračnog faktora osobnosti.

Teorijski okvir faktora D ima svoju podlogu u onome što je poznato kao faktor g: konstrukt koji je predložio engleski psiholog Charles Spearman prije više od jednog stoljeća kada je uočio da je vjerovatnije da će pojedinci koji su dobro prošli na jednoj vrsti kognitivnog testa imati dobre rezultate i na drugim vrstama testova inteligencije.

Drugim riječima, mogao bi se mjeriti 'faktor opće inteligencije'. Ali ispada da to nije sve što naučnici mogu otkriti.

"Na isti način, mračni aspekti ljudske osobnosti također imaju zajednički nazivnik, što znači da se – slično kao i inteligencija – može reći da su svi oni izraz iste dispozicijske tendencije", objasnio je psiholog Ingo Zettler sa Univerziteta Kopenhagen u Danskoj još u septembru 2018.

U nizu od četiri odvojene studije koje su uključivale više od 2500 sudionika, Zettler i kolege istraživači ispitali su učesnike pitanjima osmišljenima da izmjere njihove razine devet različitih mračnih crta ličnosti: egoizam, makijavelizam, moralna neangažiranost, narcisoidnost, psihološko pravo, psihopatija, sadizam, samopouzdanje interes, i zlobnost.

Da bi to učinili, od sudionika se tražilo da se ne slažu s nizom promjenjivih 'mračnih' izjava, kao što su: "Znam da sam poseban jer mi to svi stalno govore", "Reći ću sve da dobijem što želim", "Teško je napredovati bez zastoja tu i tamo", i "Povrijediti ljude bilo bi uzbudljivo".

Sa svim odgovorima u ruci, istraživači su proveli statističku analizu, a rezultati sugeriraju da, iako su sve te mračne osobine različite, sve se do neke mjere preklapaju, zahvaljujući središnjem ključnom faktoru tame, D, koji se otkriva na različite načine u različitim ljudima.

"Kod određene osobe D faktor se uglavnom može manifestirati kao narcisoidnost, psihopatija ili neka od drugih mračnih osobina, ili kombinacija ovih", rekao je Zettler.

"Ali s našim mapiranjem zajedničkog nazivnika različitih mračnih crta osobnosti, može se jednostavno utvrditi da osoba ima visok D faktor. To je zato što D faktor pokazuje koliko je vjerojatno da će se osoba uključiti u ponašanje povezano s jednim ili više ovih mračnih osobina."

To je prilično provokativna stvar, ali ne morate samo vjerovati istraživačima na riječ: možete i sami pristupiti D testu.

Tim je postavio internetski portal na kojem možete izmjeriti svoj D rezultat putem upitnika.

Zašto bi ljudi htjeli znati? Pa, osim lične znatiželje o tome koliko ste zapravo mračni, istraživači kažu da bi njihova otkrića jednog dana mogla dovesti do novih otkrića u psihologiji i terapiji, unapređujući naše razumijevanje načina na koji tumačimo zlonamjerne postupke ljudi.

"Vidimo to, na primjer, u slučajevima ekstremnog nasilja ili kršenja pravila, laganja i prijevare u korporativnom ili javnom sektoru", rekao je Zettler.

"Ovdje znanje o nečijem D-faktoru može biti koristan alat, na primjer, za procjenu vjerojatnosti da će osoba ponovno počiniti prekršaj ili se uključiti u štetnije ponašanje."