ogroman uspjeh

Naučnici uspjeli tri puta zaredom napraviti nešto što su pokušavali desetljećima i to će promijeniti svijet: Nemoguće postaje stvarnost

Desetljećima su naučnici pokušavali iskoristiti fuzijsku energiju, u biti rekreirajući snagu sunca na Zemlji.

Nakon što su prošle godine ostvarili historijski neto dobitak energije, sljedeći važan korak bio je dokazati da se proces može replicirati, piše CNN.

Brian Appelbe, naučni saradnik iz Centra za studije inercijske fuzije na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je da sposobnost repliciranja pokazuje "robustnost" procesa, pokazujući da se može postići čak i kada su uvjeti kao što su laser ili kuglica goriva različiti.

Svaki eksperiment također nudi priliku za detaljno proučavanje fizike paljenja, rekao je Appelbe za CNN.

"Ovo pruža vrijedne informacije naučnicima u rješavanju sljedećeg izazova koji treba prevladati: kako maksimizirati energiju koja se može dobiti."

Za razliku od nuklearne fisije - procesa koji se danas koristi u svjetskim nuklearnim postrojenjima, a koji nastaje dijeljenjem atoma - nuklearna fuzija ne ostavlja nasljeđe dugotrajnog radioaktivnog otpada. Kako se klimatska kriza ubrzava, a hitnost odbacivanja fosilnih goriva koja griju planet raste, izgledi za obilnim izvorom sigurne, čiste energije su primamljivi.

Nuklearna fuzija, reakcija koja pokreće Sunce i druge zvijezde, uključuje razbijanje dvaju ili više atoma u jedan gušći, u procesu koji oslobađa ogromne količine energije.

Postoje različiti načini stvaranja energije iz fuzije, ali na NIF-u naučnici ispaljuju niz od gotovo 200 lasera na kuglicu vodikovog goriva unutar dijamantne kapsule veličine zrna papra, koja je sama unutar zlatnog cilindra. Laseri zagrijavaju vanjsku stranu cilindra, stvarajući niz vrlo brzih eksplozija, generirajući velike količine energije prikupljene kao toplina.

Energija proizvedena u dcembru 2022. bila je mala — bilo je potrebno oko 2 megajoula za pokretanje reakcije, koja je oslobodila ukupno 3,15 megajoula, dovoljno da prokuha oko 10 kotlića vode. Ali to je bilo dovoljno da se napravi uspješno paljenje i da se dokaže da laserska fuzija može stvoriti energiju.

Od tada su naučnici to učinili još nekoliko puta. Dana 30. jula, NIF laser isporučio je nešto više od 2 megajoula do cilja, što je rezultiralo s 3,88 megajoula energije — njihov najveći do sada ostvareni prinos, prema izvještaju. Dva sljedeća eksperimenta u oktobru također su donijela neto dobitke.

"Ovi rezultati pokazali su sposobnost NIF-a da dosljedno proizvodi fuzijsku energiju na razinama od više megadžula", stoji u izvještaju.

Ipak, još je jako dug put do nuklearne fuzije do razine potrebne za napajanje električnih mreža i sistema grijanja. Fokus je sada na nadogradnji postignutog napretka i smišljanju kako dramatično povećati fuzijske projekte i značajno smanjiti troškove.

Na klimatskom summitu COP28 u Dubaiju, američki izaslanik za klimu John Kerry pokrenuo je međunarodni plan angažmana koji uključuje više od 30 zemalja s ciljem poticanja nuklearne fuzije kako bi se pomoglo u rješavanju klimatske krize.

“U fuziji postoji potencijal da revolucioniramo naš svijet i promijenimo sve opcije koje su pred nama, te svijetu osiguramo obilje čiste energije bez štetnih emisija tradicionalnih izvora energije”, rekao je Kerry na klimatskom skupu.

U decembru je Ministarstvo energetike SAD najavilo ulaganje od 42 miliona dolara u program koji okuplja više institucija, uključujući LLNL, kako bi se uspostavile "centrila" usmjerena na unapređenje fuzije.

"Iskorištavanje fuzijske energije jedan je od najvećih naučnih i tehnoloških izazova 21. stoljeća", rekla je američka ministrica energetike Jennifer Granholm u izjavi. "Sada imamo uvjerenja da je ne samo moguće, nego i vjerovatno da fuzijska energija može biti stvarnost."