Zdravlje

Naučnici uz pomoć miševa tražili lijek za dijabetes, a otkrili sjajnu terapiju za mršavljenje

Penicilin, lijek koji je promijenio savremenu medicinu, otkriven je sasvim slučajno. Na sličan način, dakle slučajno, moguće je da su do revolucionarnog otkrića došli i naučnici sa univerziteta u Pennsylvaniji. Oni su krenuli tražiti lijek za dijabetes tipa 2, a čini se da su slučajno otkrili mogući lijek za mršavljenje, piše portal IFL Science.

Koristeći miševe u svom istraživanju lijeka za dijabetes tipa 2 naučnicima se dogodio neočekivani obrat. Miševi su preko kože počeli izlučivati sluzavu tvar. Kada su je analizirali, utvrdili su da je riječ o masnom tkivu koji su miševi nakon dobivenog tretmana prekomjerno ‘znojili’ iz sebe.

‘Bili su sluzavi kad su gubili težinu’

“Sjajili su na svjetlu. Oni koji su dobili tretman (TSLP) uvijek su bili blještavi. Nisam znao šta to znači. Kada su puno gubili na težini bili su gotovo posve sluzavi”, kazao je prof. Taku Kambayashi sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

Radi se o TSLP-u, timičnom stromalnom limfopoetinu, odnosno proteinu koji pripada obitelji citokina, zaduženih za kontrolu aktivnosti imunoloških stanica. Ranije se ispostavilo da TSLP aktivira imunološke stanice koje kontroliraju upalu, što što ključno za sprečavanje dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Naučnici pretpostavljaju da bi TSLP unesen u tijelo pomoću virusnog vektora (na način kako djeluju virusne vektorske vakcine), mogao potaknuti imunološki sustav da djeluje protiv bolesti.

Tokom eksperimenta miševi izgubili pola svoje mase

TSLP su spojili s adenovirusnim vektorom: Metoda je to koja se trenutno upotrebljava u različitim eksperimentalnim terapijama. Nakon ubrizgavanja tog spoja, miševi su ubrzano počeli gubiti na težini. TSLP je uzrokovao migraciju T stanica u žlijezde koje su potom lučile puno više sebuma, odnosno uobičajenog oblika masti (WAT).

Tokom eksperimenta miševi su izgubili oko pola svoga cjelokupnog obima masnog tkiva, posebice onog koji obavija vitalne organe. Implikacije ovog slučajnog otkrića mogle bi biti izuzetno velike ako se uzme u obzir visoka stopa pretilih među stanovništvom. No, za konkretne potvrde potrebno je provesti još kliničkih ispitivanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare