Navaljnom prijeti 30 godina zatvora Aleksej Navaljni u sudnici pored policajaca
Svijet

Navaljni dobio i novčanu kaznu. Klevetao je ratnog veterana

Ruski sud dosudio je danas opozicionom vođi Alekseju Navaljnom novčanu kaznu zbog klevete veterana Drugog svjetskog rata, nekoliko sati nakon što mu je prizivni sud u drugom predmetu potvrdio kaznu zatvora od dvije i po godine.

“Navaljni je počinio delikt”, rekla je sutkinja Vera Akimova čitajući presudu i dosudila mu novčanu kaznu u visini 9.500 eura.

Osudili su ga zbog lažnih i uvredljivih informacija

Navaljni je proglašen krivim za širenje lažnih i uvredljivih informacija o veteranu iz Drugog svjetskog rata koji je ljetos u promotivnom videospotu podržao ustavne promjene usmjerene na jačanje moći predsjednika Vladimira Putina. Ustavna reforma tako Putinu omogućuje da se nakon 2024. kandidira za još dva mandata ako to želi.

Navaljni je ljude iz tog videospota nazvao izdajnicima i korumpiranim ulizicama, a vlastima rekao da se optužbama za klevetu koriste da mu okaljaju ugled.

Sovjetska pobjeda nad nacistima zauzima središnje mjesto u kolektivnoj ruskoj svijesti i naveliko je slave i vlasti i narod. Kritike na račun ratnih veterana uglavnom izazivaju negodovanje javnosti.

Na prethodnim ročištima Navaljni je iznosio opaske na pravosuđe te polemizirao sa sutkinjom kritizirajući njihovu podložnost vlastima. Ocijenio je da pravosuđe manipulira veteranom, čovjekom od 94 godine, kako bi kaznio protivnika vlasti.

“Zašto ste svi tužni?”

Prije čitanja presude Navaljni je još jednom pokazao ležeran stav nižući viceve iz svog staklenog kaveza u sudnici.

“Zašto ste svi tužni?” pitao je pa ispričao da je pokušao u kaznionici napraviti sladolede i pripremiti kisele krastavce.

Ranije danas prizivni sud odbacio je Navaljnijevu žalbu na presudu od gotovo tri godine zatvora koja mu je dosuđena zbog kršenja uvjetne kazne, ali mu je ta viša instanca skratila boravak iza rešetaka za šest sedmica, na što je on iz svog staklenog kaveza odgovorio ležerno: “Smanjili su kaznu za mjesec i po. Super!”

Zatvorska kazna dosuđena mu je zbog kršenja uslovne te je uhpšen po povratku iz Njemačke gdje je bio na liječenju zbog trovanja nervnim otrovom, za što on optužuje Kremlj i u svojoj odbrani je rekao da se zato nije mogao javiti zatvorskoj upravi u Moskvi.

“Cijeli svijet zna gdje sam bio. Nakon što sam se oporavio, kupio sam avionsku kartu i vratio se kući”, rekao je.

Navaljni ustrajno ističe da su optužbe na njegov račun politički motivirane, a Zapad je osudio ponašanje ruskih vlasti i najavljuje mogućnost uvođenja sankciji Moskvi.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare