Svijet

Navaljni u zatvoru izgubio 15 kilograma. Prijete mu prisilnim hranjenjem

Uprava zatvora u kojemu je smješten Aleksej Navaljni prijeti da će ga prisilno hraniti, budući da kritičar Kremlja štrajkuje glađu te da je izgubio 15 kilograma od dolaska u zatvor prošlog mjeseca, poručili su saveznici zatvorenog opozicionog čelnika.

Navaljni je težak 77 kilograma, što je osam kilograma manje od težine na početku štrajka glađu i 15 kilograma manje od težine u trenutku dolaska u kaznenu koloniju, objavljeno je na službenom Twitteru Alekseja Navaljnog.

“Uvidjevši ozbiljnost štrajka glađu, uprava prijeti da će početi prisilno hranjenje svakog dana. Istovremeno, Aleksej je premješten s medicinskog odjela”, dodaje se u objavi.

Saveznici Navaljnog tvrde da uprava zatvora ne dopušta da zatvorenika pregleda vanjski ljekar.

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina krajem marta počeo je štrajk glađu tražeći da u zatvoru dobije primjerenu ljekarsku skrb zbog akutne boli u leđima i nogama.

Kremlj je odbio komentirati zdravstveno stanje Navaljnog, objasnivši da je to stvar državne zatvorske službe. Ta je služba ranije kazala da Navaljni prima potrebnu terapiju.

Navaljni je zatvoren u februaru i osuđen je na dvije i po godine zatvoren zbog kršenja uvjetne kazne.

Amnesty International prošle sedmice ustvrdio je da Navaljni, koji je prošle godine otrovan nervnim agensom novičokom, sada pati od nedostatka sna te da u zatvoru nema ljekara kojem može vjerovati.

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju prikriti šta se zapravo događa s njim”, kazala je tada za Reuters glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard.Povezani postovi: