Politika

NB USK: Zbog nestanka novca iz sefa Tužilaštva, glavna tužiteljica USK treba podnijeti ostavku ili biti smijenjena

U zadnje vrijeme svjedoci smo osipanja kadrova – tužilaca u Kantonalnom tužilaštvu USK, koji su napustili ovo tužilaštvo, nezadovoljni načinom rada i tretmana tužilaca koji bi morali biti nezavisni. Povjerenje u rad Tužilaštva USK je sve manje i manje, a građani su svjedoci mnogim primjerima da se predmeti „riešavaju“ predugo, a na kraju okončavaju se naredbama o nesprovođenju istrage, a prigovori se tumače kao neosnovani i pored velikog broja neoborivih dokaza.

Ovih dana je većinu naših građana dodatno šokirala vijest o nestanku novca iz sefa Kantonalnog tužilaštva, međutim oni koji su u toku rada ovog tužilaštva su znali da je moralo negdje „isplivati“ nekorektno, bahato, egocentrično ponašanje pojedinaca u vidu ovog kriminalnog čina.

Nedopustivo je da se ne zna niti tačan iznos koji je otuđen, jer se on u javnosti stalno mijenja, a također podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da se krađa nije desila od jednom, već se to dešavalo kontinuirano što je svakako posebno nedopustivo pogotovo ako se radi o organu koji bi trebao biti moralna vertikala u svakom smislu. Nadalje, čudno je da tužilaštvo istog, kantonalnog nivoa, provodi istragu, logično bi bilo da to radi federalni nivo, koji bi trebao da ima uvid u rad svakog kantonalnog tužilaštva, ali kako god bilo bez obzira na istragu smatramo da je odgovornost rukovodica, glavne kantonalne tužiteljica neupitna, jer su njene organizacione mjere u cilju zaštite ukradenog novca bile evidentno neefikasne. Svaki normalan čovjek se pita kako ova organizacija ili barem njen rukovodni dio može i dalje raditi po zakonskim i moralnim uzusima? Postavlja se pitanje kakva je to uloga VSTV -a u ovim slučajevima. Također, VSTV je upozoravan od građana i odgovornih tužilaca o karakteristikama lošeg rada glavne tužiteljice ovog tužilaštva. Od nepotizma, sukoba interesa, uzurpiranja zaštitnog pojasa rijeke Une za turistički kompleks Japodski otoci, za objekte čiji je legalitet upitan, nekvalitetno riešavanje predmeta, poruka je građanima da pojedinci mogu raditi šta hoće i zakon će ih mimoići. Kako imati povjerenje u takvu instituciju?

Ako je ‘nestao’ novac, šta je sa drugim dokazima, pitaju se građani? Sve u svemu previše je tu afera na plećima glavne kantonalne tužiteljice, a obzirom da sve to utiče na povjerenje građana u Tužilaštvo, smatramo da je čaša već odavno prepuna i da bi glavna tužiteljica trebala da podnese ostavku ili da bude smijenjena, bez obzira na evidentnu političku podršku i zaštitu zbog koje nezavisnost i profesionalnost spomenutog tužilaštva već godinama trpi, stoji u saopćenju Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka USK