Svijet

Ne haju za međunarodne kritike. U Japanu nastavljaju sa smrtnim kaznama

U Japanu su pogubljena tri muškarca osuđena na najtežu kaznu zbog zločina počinjenih u prvoj deceniji ovog vijeka. Time je, poslije tačno dvije godine, u toj dalekoistočnoj državi nastavljeno sprovođenje smrtne kazne, prenosi Antena M.

Na vješala su upućeni 65-godišnji Jasutaka Fujishiro, 54-godišnji Tomoaki Takanezava i 44-godišnji Micunori Onogawa, svi ubice, pri čemu su posljednja dva zajednički izvršili zločin.

Fujishiro je 2004. godine u gradu Kakogava u prefekturi Hjogo, na zapadu zemlje, počinio masovni zločin, usmrtivši hladnim oružjem sedam ljudi, svojih rođaka i susjeda.

Takanezava i Onogava su 2003. godine radi pljačke upadali u radnje s mašinama za igre na sreću u prefekturi Gunma i u mjestima Isesaki i Ota ubili po jednog radnika, te njihova tijela bacili u rijeku. Odbjegli su sa plijenom od oko tri miliona jena, što je po tadašnjem kursu bilo oko 25.000 eura.

U međunarodnim krugovima Japan važi za jedinu razvijenu industrijsku zemlju koja na cijeloj svojoj teritoriji sprovodi smrtnu kaznu, budući da je u Sjedinjenim Američkim Državama zakonodavstvo u vezi najstrože kazne u rukama svake od država, te postoje one koje ne sprovode sudska pogubljena.

Također, po obimu druga najveća ekonomija svijeta Kina, koja redovno obavlja državno sankionisana smaknuća, još ne ispunjava pojedine kriterijume vezane za status “razvijene” nacije, kao što su prosječna visina primanja ili zagađenost životne sredine, zbog čega se i dalje smatra “zemljom u razvoju”.

Japan već godinama trpi kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i diplomatski pritisak država Evropske unije da se odrekne, ili bar uvede moratorijum na vršenje smrtne kazne, kako je to u susjednoj Južnoj Koreji učinjeno još 1998. 

Smrtna kazna u Japanu se vrši isključivo vješanjem, te se uglavnom izriče za višestruka, a ponekad i za posebno gnusna pojedinačna ubistva, kao što su ona s predumišljajem, bez kajanja i ona praćenja uništavanjem posmrtnih ostataka žrtve, paljevinom i krađom. 

Najstrožiju kaznu u zemlji kritikuju advokati, sociolozi i filozofi, ali je solidnom većinom podržava građanstvo. U ostrvskoj carevini od početka ovog vijeka vješanjem je života lišeno 97 zločinaca, dok u redu za gubilište čeka još njih 108.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare