BHDoktor

Ne jedete puno, a debljate se? Zbog ovih razloga možda nesvjesno dobijate kilograme

dobijate kilograme

Istraživanja pokazuju da višak kilograma može imati ozbiljne posljedice na cjelokupno stanje našeg organizma. Ponekad do povećanja tjelesne težine može doći zbog temeljnog zdravstvenog stanja, a debljanje može biti izuzetno frustrirajuće, pogotovo kada ne znamo šta ga zapravo uzrokuje i zbog čega dobijate kilograme.

Iako prehrana obično ima najveću ulogu u debljanju, određene stvari, poput stresa ili nedostatka sna, također mogu pridonijeti nakupljanju kilograma a da toga nismo ni svjesni, donosi Healthline.

Nekritični unos hrane posljedica je brojnih promjena u prehrambenoj industriji u posljednjim decenijama od kojih je najznačajniji kontinuirani rast porcija. Sedamdesetih godina proteklog stoljeća u SAD su počele rasti porcije hrane. Pojava nije bila rezervirana samo za hranu u fast food lancima restorana, već i za pakiranja prehrambenih proizvoda u supermarketima. Rast porcija ubrzao se u narednom periodu te nije ostao u granicama američkog kontinenta, već je zahvatio i Ecropu. Kontinuirana izloženost sve većim porcijama hrane dovela je do iskrivljenog poimanja količine hrane tzv. portion distortiona.

Kao posljedica ljudi u zapadnom svijetu percipiraju velike porcije kao "normalne" te su i tu naviku uveli u svoje domove. Pritom nisu ni svjesni da unose prevelike količine hrane.

Procjenjuje se da je pecivo prije 20 godina imalo promjer od otprilike osam cm i osiguravalo oko 140 kalorija dok današnje pecivo ima promjer od 15 cm i osigurava 350 kalorija. Slično, prosječna kalorijska vrijednost porcije tjestenine s mesnim okruglicama se od 500 kcal prije 20 godina povećala na današnjih 1020 kcal. Zanimljiva je informacija da su sve veće količine hrane postale i sastavni dio kuharica pa ne čudi da je usporedo s porastom porcija rastao i problem debljine u zapadnom svijetu jer kako ističu brojne studije veće porcije povećavaju i količinu unesene hrane.

Kako objašnjavaju ljekari, ovo su stvari zbog kojih se nesvjesno debljamo:

konzumiranje previše prerađene hrane

konzumiranje previše šećera

nedovoljno kretanja

dijete s jo-jo efektom

nedijagnosticirani medicinski problemi poput poremećaja štitnjače, depresije i policističnih jajnika

nedovoljne količine sna

konzumiranje nedovoljno cjelovite hrane

previše stresa.