Svijet

Ne odustaju. Peskov: Šema plaćanja ruskog gasa u rubljama spremna. Vrlo brzo će biti predstavljena javnosti

Za primaoce ruskog gasa neće biti promjena jer će plaćati u valuti predviđenoj ugovorima, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da je šema plaćanja ruskog gasa u rubljama spremna i da će vrlo brzo biti predstavljena javnosti.

“De facto, neće biti promjena za primaoce ruskog gasa koji plaćaju te isporuke. U svakom slučaju, oni kupuju rublje za istu valutu koja je navedena u ugovorima. Rusija ostaje predana svim svojim obavezama prema postojećim ugovorima i dogovorima, kako u količini, tako i u cijeni”, rekao je Peskov.

Potvrdio je i da se razmatra opcija da Njemačka plaća u evrima preko Gazprom banke.

Što se tiče sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, Peskov je rekao da bi se to moglo dogoditi kada se završi rad na mirovnom sporazumu.

O navodima iz Pentagona da Putina pogrešno informišu njegovi viši savjetnici o napretku rata protiv Ukrajine i o stanju ruske privrede, Peskov je rekao da “ni State Department niti Pentagon nemaju stvarne informacije o tome šta se događa u Kremlju”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 23. marta najavio svoj plan prelazak na rusku rublju za plaćanje prodaje gasa. Naglašavajući da su zapadne zemlje preduzele nelegitimne korake zamrzavanjem ruske imovine, Putin je rekao:

“Zapad je zapravo narušio povjerenje u vlastite valute. Sada svi znaju da obaveze u dolarima i evrima možda neće biti ispunjene.”

Njemačka vlada je u srijedu saopštila da će se plaćanja i dalje vršiti isključivo u evrima i prenositi Gazprom banci, na koju sankcije ne utiču, a koja će taj novac pretvarati u rublje.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.189 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.901 ranjen, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od četiri miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare