savjeti za vozače

Ne planirate voziti svoj auto tokom zime? Ovako ćete ga najbolje ‘spakovati’

Nije dovoljno samo parkirati auto u garažu već bi se oko njega trebali malo potruditi

Zimi većina vozača ima još veću potrebu voziti svoje limene ljubimce zbog niskih temperatura i komfora koji topli auti pružaju, no ima i automobila koje njihovi vlasnici ne žele voziti tokom zime. Prije svega tu mislimo na kabriolete i oldtimere.

S druge strane kabrioleti zimi nisu baš najpraktičniji i mnogi ih koriste kao "drugi auto" u porodici te se u hladnijim mjesecima voze u nečem praktičnijem. Mnogi od tih automobila ovih dana odlaze na "zimski san". No pritom nije dovoljno samo parkirati auto u garažu već bi se oko njega trebali malo potruditi kako biste mu osigurali sigurno prezimljavanje nakon kojeg će biti u jednako dobrom stanju kao i prije njega.

Čišćenje iznutra

Očistite unutrašnjost vozila usisavačem i vlažnom spužvom ili krpom te nakon toga prebrišite suhom krpom. Najbolje je kožna sjedišta tretirati odgovarajućim provjerenim sredstvom. Specijalni proizvodi za njegu kože obično sadrže tvari koje održavaju kožu mekom, a to će spriječiti njeno pucanje tokom zime. Uklonite sve obloge koje možete u unutrašnjosti i u prtljažniku. Kod oldtimera je tako nešto prilično lako i većina se obloga može lako ukloniti i vratiti na mjesto. Ako otkrijete vlažna ili pljesniva područja, svakako istražite uzrok. Ako ne poduzmete nikakve mjere, postoji opasnost od stvaranja plijesni ili korozije.

Zaštita laka

Operite auto, pa provjerite njegov lak. Ostatke ptičjeg izmeta, insekata ili smolu drveća često je teško otkriti ako su vrlo sitni. No bez obzira na veličinu takvih ostataka, oni mogu, ako se ostave da djeluju duže vrijeme, oštetiti lak automobila. Za dodatnu zaštitu može biti potrebno poliranje. No, za dobro održavane automobile obično je dovoljno temeljito pranje i provjera nakon njega.

Popravak laka

Popravite oštećenja od kamenčića kako karoserija ne bi počela hrđati preko zime kada je u zraku uglavnom mnogo vlage. Malene površine možete sami popraviti specijalnom "olovkom za lak".

Podvozje

Provjerite podvozje i lukove točkova, posebno na starijim automobilima. Ako zaštitni slojevi pokazuju tragove habanja, odvajanje ili znakove korozije, popravite ih jer će nakon zime biti u još gorem stanju.

Tekućine u autu

Provjerite antifriz i po potrebi ga dolijte. Pred "zimski odmor" je idealno vrijeme i za promjenu ulja. Naime, rabljeno ulje potiče koroziju. Ako vaše vozilo nema plastični spremnik goriva, napunite ga do vrha. To će spriječiti nakupljanje vlage i stvaranje hrđe u spremniku.

Akumulator

Da ne bi bilo problema prilikom pokretanja, ali i da bi vaš akumulator dulje trajao, preporučuje se otprilike svakih mjesec dana napuniti ga s pomoću punjača. Oni su relativno jeftini i mogu se kupiti u svakoj trgovini autodijelovima, a često i u supermarketima.

Gume

Povećajte pritisak zraka u gumama za oko 0,5 bara kako biste spriječili deformacije gume od dugog stajanja. Najbolje bi bilo podići auto dizalicom i podložiti ga drvenim podlošcima da visi u zraku. Time se trajno rasterećuju gume i ovjes.

Kočnice

Nemojte povlačiti ručnu kočnicu prije dugog stajanja automobila. Kočnice bi se mogle "zapeći".

Dodatna zaštita

Pamučna tkanina, poput plahte zaštiti će automobil od prašine. Ne biste trebali koristiti materijale od sintetičkih vlakana ili plastične cerade zbog njihove slabe propusnosti vlage i opasnosti od stvaranja plijesni. Otvorite prozore automobila nekoliko centimetara da biste osigurali prozračivanje tokom stajanja. Naravno, samo ako je auto u garaži.

Idealno mjesto za prezimljavanje

Idealno mjesto za "zimski san" auta je klimatizirana garaža u kojoj se konstantno održavaju temperatura od 15 do 20 °C i relativna vlažnost zraka otprilike 40 posto. Naravno, samo rijetki si tako nešto mogu priuštiti, no posjedujete li vrlo vrijedan auto nije loše investirati u klimatizaciju/grijanje i odvlaživanje zraka. Uz ovakve temperature i relativnu vlažnost zraka se uvelike sprječava nakupljanje vlage u automobilu. Plastika, tekstil, guma i koža također "se osjećaju" najbolje u tim uvjetima. Ako baš nemate mogućnosti za idealnu garažu izbjegavajte slabo prozračene i vlažne prostorije koje mogu jako naštetiti vašem automobilu, piše Autoklub.