TIPSKI MODELI

Ne pridajemo im puno pažnje. Auto tepisi mogu izazvati velike probleme u vožnji

Zaštitni tepisi, bilo oni gumeni koje često koristimo u jesenskim i zimskim mjesecima, ili oni klasični od tkanine, osmišljeni su da pod našeg automobila štite od blata, vode, snijega, uglavnom nečistoća koje neminovno cipelama unosimo u vozilo. Oni također pomažu u održavanju unutrašnjosti automobila čistom i u dobrom stanju.

Osim toga, sprječavaju i oštećenje podnih obloga koje dugoročno može biti skupo i teško za popraviti ili zamijeniti. Istodobno, pogotovo oni koji se postavljaju pod noge vozača, tepisi podižu udobnost, ali i sigurnost jer su izrađeni od neklizećih materijala pa tako sprječavaju noge, odnosno pete naših cipela da gube oslonac, a to se može desiti kada u vozilo ulazimo mokrih đonova.

Neki tepisi znaju biti i dizajnerski dodatak kabini vašeg automobila, svojim specifičnim modnim izričajem. Na kraju, oni služe i toplinskoj, ali i zvučnoj izolaciji jer prodor topline i buku guma s asfalta svode na minimum. Za ljetnih mjeseci oni pomažu klima uređaju da kabinu održava hladnom, dok zimi griju područja gdje se nalaze naša stopala. No nisu sve prostirke prikladne za svaki model automobila.

Bitno je postaviti originalne koje preporučuje proizvođač, jer ako želite koristiti tepihe drugih proizvođača, oni često ne odgovaraju dimenzijama i/ili se ne mogu pravilno učvrstiti.

To dakako može dovesti do ‘plesanja‘ tepiha ispod vaših stopala i uzrokovati probleme, a na kraju ako ne možete pravilno koristiti papučice dovesti i do nesreće. Neprikladni tepisi mogu skliznuti i ostati zarobljeni ispod papučice kočnice, gasa ili kvačila, što otežava upravljanje papučicama i povećava rizik od nesreće.

Osim toga, ako nisu uglavljeni na mjestu, vozač bi mogao biti ometen dok ih pokušava namjestiti tokom vožnje, što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. I zato postoji par trikova kako tome doskočiti. Prilikom ugradnje tepiha koji nisu originalni, morate uzeti u obzir da neće ispravno pristajati na naznačeno mjesto.

Budući da je najvažnije da se ne pomiču kako ne bi direktno utjecale na mogućnost pritiskanja papučica, idealno ih je pričvrstiti za podnicu automobila. U radnjama koje prodaju automobilističke dijelove moguće je kupiti čičak trake koje se montiraju na podnicu vozila pa pri postavljanju tepiha one njega drže na mjestu.

Druga varijanta je kupovina kopči, dakako onda i tepisi koje kupujete moraju imati istovjetne utore u koje jednostavnim klikom umetnete postavljene kopče. Ako se dakle odlučite za kupovinu neoriginalnih tepiha, svakako istražite kako ih pravilno pričvrstiti za pod vozila, kako bi sebi stvorili ugodniju atmosferu za volanom, ali i spriječili mogućnost nesreća.