šta nas čeka

Nedim Sladić prognozira kakvo će vrijeme biti u novembru: Sve dok je Atlantik ovako jak, šanse su…

Meterolog Nedim Sladić objavio je kakve nas vremenske prilike očekuju u novembru. On kaže kako očekuje da će novembar ovu jesen svrstati u jednu od najotplijih.

"Obično sredinom ili krajem mjeseca vizualiziram podatke za idući. Ovog puta to sam ostavio za sami kraj.

I novembar, prema trenutnim pokazateljima, bi bio topliji mjesec od prosjeka (projekcije su do 2 °C u odnosu na referentni period 1991-2020), što bi ovu jesen svrstalo u red najtoplijih jeseni otkako postoje mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Nedim Sladić

Jednostavno, sekvenca polja niskog zračnog pritiska sa Atlantika i blago negativna faza sjevernoatlantske oscilacije (NAO-) sa slabim signalom za blokiranje nad Grenlandom podržavala bi kontinuirani dotok toplog i vlažnog zraka sa jugozapada Evrope tako da i tokom 11. mjeseca očekujemo česta južna visinska strujanja, pogotovo u prvom dijelu mjeseca. U prilog idu i trenutne faze Madden-Julian oscilacije (MJO) koje su u fazama 6-7-8-1, povoljne za razbijanje Rossbyevog vala preko Atlantika, a koji koincidira sa NAO.

Sve dok je Atlantik ovako jak, kako sam i jučer to napisao, šanse za bilo kakav prodor hladnoće su umanjene u znatnoj mjeri", poručio je Sladić.