FALSIFIKATI

Nekvalitetni USB stickovi i memorijske kartice preplavili su tržište

Sumnjiva rješenja za pohranu nisu ništa novo, tržište je prepuno diskova, memorijskih kartica i USB stickova svih vrsta na kojima pišu netačni podaci o njihovom kapacitetu, vijeku trajanja i brzini. Nažalost, taj trend raste, prema njemačkim stručnjacima za oporavak podataka u CBL.

Otkrili su da kvaliteta microSD kartica i USB stickova opada. Konkretnije, čipovi koji ne prođu kontrolu kvalitete proizvođača poput Hynixa, SanDiska ili Samsunga ponovno se prodaju i stavljaju na tržište s reduciranim specifikacijama kapaciteta memorije.

Oni koji se bave tim mutnim poslovima pokušavaju izbrisati ime proizvođača NAND čipova, no CBL je primio na popravak diskove koji nisu toliko dobro prikrili taj detalj. Time se pokušavaju spriječiti daljnji pravni problemi, ali vrijeme je da velike kompanije počnu nešto energičnije pratiti kamo odlaze komponente koje nisu prošle njihovu procjenu kvalitete.

Naime, time ne štete samo njihovu ugledu nego i korisnicima koji ih kupuju. Ali, uštede ne staju na tim "sitnicama". Kompanije koje preprodaju nekvalitetne čipove namjerno im smanjuju kapacitet kako bih spasile. Time narušavaju sve performanse, a posebno na njihovu dugovječnost.

Dakle, što učiniti? Prije svega, korisnici se ne bi trebali oslanjati na microSD kartice i USB stickove za dugotrajnu pohranu. Ti uređaji namijenjeni su za prijenos podataka i privremeno držanje datoteka. To posebno vrijedi za pogone koji su bili "promotivni pokloni", jer su obično relativno niske kvalitete. Što se tiče memorijskih kartica, uvijek treba uložiti u poznati brand. Također, vrijedi uložiti u kvalitetni prijenosni hard disk ako je potrebna prijenosna, ali pouzdana pohrana.

Što se USB stickova i memorijskih kartica tiče, treba ih često mijenjati jer općenito nisu najidealnije dugotrajno rješenje za pohranu podataka. Primarni zadatak im je njihov prijenos.