Politika

Nelson: Napredak BiH zaustavljen zbog neodgovornih političara i korupcije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Transparency International u BiH (TI BiH) organizirao je u Sarajevu konferenciju pod nazivom "20 godina poslije, Zapadni Balkan i BiH - da li je korupcija pobijedila?", javlja Anadolu Agency (AA).

TI BiH ove godine bilježi 20 godina postojanja i djelovanja u Bosni i Hercegovini pa je centralna tema konferencije bila osvrt na borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini i zemljama regije u prethodne dvije decenije.

Predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin istakao je intenciju organizatora da se napravi retrospektiva razvoja stanja korupcije u proteklih 20 godina u BiH i regionu.

"Ono što je jasno iz svih istraživanja koja radi TI i druge međunarodne organizacije jeste da se stanje korupcije u BiH dramatično pogoršava iz godine u godinu. Nažalost, možemo konstatovati da ne postoji organiziran napor da se stanje korupcije rješava", kazao je Blagovčanin.

On je također kazao da izostanak organizirane borbe protiv korupcije i aktuelna situacija dovode do institucionalne krize u BiH. Ukazao je na izraženo stanje korupcije u procesima javnih nabavki i u pravosuđu.

"Borba protiv korupcije je složen proces i sigurno je da rješenja nema preko noći. Potreban je pritisak na nosioce vlasti. U tome nam je važna i podrška međunarodne zajednice koja mora shvatiti da je borba protiv korupcije pitanje svih pitanja u BiH. Bez napretka u borbi protiv korupcije nije moguće riješiti nijedan drugi problem u zemlji", kazao je Blagovčanin.

Glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić je kazala kako je BiH u izvještaju Evropske komisije prepoznata kao zemlja s velikim prisustvom korupcije i u kojoj svi stubovi vlasti odaju znakove političke zarobljenosti.

"Svjedoci smo da se u javnosti vrlo često govori o korupciji i ono što ohrabruje jeste nastojanje međunarodne zajednice i njena opredijeljenost na provođenju reformi, a naročito reformi u pravosuđu koje će ojačati postojeće i stvoriti nove alate slamanja te političke zarobljenosti", kazala je Kurspahić.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić je pak istakao da korupcija kao rak rana bh. društva pobjeđuje i kako je neophodan sistemski odgovor institucija, odnosno politike.

"Politička volja je ključna za sistemsku borbu protiv korupcije. Ured je uradio jednu analizu i utvrdio katastrofalno stanje unutar javnog sektora u Kantonu Sarajevo", kazao je Kafedžić.

Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN) kazao je da praćenje stanja korupcije u pravosuđu pokazuju da stanje skoro da nikada nije bilo gore i da je u potpunosti odsutno procesuiranje slučajeva visoke korupcije.

"Imamo iznimno netransparentno pravosuđe, što je najvidljivije na primjerima koje vidimo posljednjih dana s nedostavljanjem optužnica kako bi mediji mogli pravilno izvještavati o onom malom broju predmeta koji se procesuiraju", kazao je Džidić.

I on je kazao da ohrabruje sve veći pritisak međunarodne zajednice.

Ističući kako korupcija ostaje sveprisutan izazov za demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, kao i u susjednim zemljama Zapadnog Balkana, organizatori su kazali da današnja konferencija otvara diskusiju o izazovima, napretku i naučenim lekcijama u borbi protiv korupcije u posljednjih 20 godina.

Paneli na konferenciji su okupili stručnjake iz regije te predstavnike institucija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju su obraćanjima na online platformi otvorili ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Eric Nelson.

„Rješavanje korupcije je preduvjet za svaku zemlju da budućnost uzme u svoje ruke. Borba protiv korupcije se mora učiniti transparentnom. Napredak BiH nije zaustavljen zbog finansijskih problema niti nedostatka stručnog kadra, već zbog neodgovornih političara i korupcije. Američka vlada stoji uz sve vas koji se borite protiv korupcije“, kazao je ambasador Nelson.