video

Nervira vas kada agresivni vozači voze preblizu iza vas? Ovaj sjajni trik natjerat će ih da se odmaknu

Već u auto školi svaki vozač mora da nauči da je dužan da ostavi određeni prostor iza vozila ispred sebe. No, uprkos ovoj obavezi, puno je onih koji ne prave ovaj sigurnosni razmak.

Kako se riješiti ovakvih vozača koji vam "vise na repu" i koji kao da žele da uđu u vaš gepek?

Raul Ros, instruktor u jednoj španskoj auto školi, na svom TikTok profilu otkrio je metod uz pomoć koga se rješava vozača koji voze preblizu.

"Podijelit ću s vama trik koji uvijek koristim i koji odlično funkcioniše“, rekao je Ros.

@rosautoescuelista #aprenderaconducir #conducir #permisob #distanciadeseguridad #follow #fyp #parati #viral #trending ♬ sonido original - Raul Ros el autoescuelista

U videu možete vidjeti kako se automobil iza njih jako približio, a instruktor u auto školi pita svog mladog učenika šta bi on uradio u toj situaciji.

Učenik odgovara: „Onu stvar s vodom!“

A instruktor u tom trenutku prska vodu na vjetrobransko staklo i pali brisače.

„Šta bi trebalo uraditi? Uključite brisače! Da vidimo da li će uspjeti…“, kaže instruktor.

Voda s njegovog automobila poprskala je vozilo iza njega i na taj je način ostvaren cilj: vozač iza njih se odmah udaljio…

Instruktor je na kraju dodao: „Vidi, uspjeli smo!“

Iako zakonski propisi ne utvrđuju konkretnu sigurnosnu udaljenost od automobila ispred, postoji način kako izračunati. „ElMotor“ piše da vozač mora da izabere fiksnu tačku na putu kao referencu, a kada je vozilo ispred nje prođe, mora da protekne minimalno dvije sekunde.

To bi trebalo da bude dovoljan razmak.