Svijet

Netanyahu zabranio Jevrejima da do kraja ramazana odlaze u područje u blizini džamije Al-Aksa

Jevrejskim posjetiocima i turistima će do kraja ramazana, svetog mjeseca muslimana, biti zabranjena posjeta kompleksu Brda hrama u Al-Qudsu (Jerusalem) na kojem se pored džamije Al-Aksa nalaze i jevrejski i kršćanski hramovi, javlja Anadolija.

Iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua navedeno je da je odluka donesena nakon "sveobuhvatne procjene" sigurnosne situacije na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu, kojoj su kumovali ministar odbrane Yoav Gallant, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, zajedno sa čelnicima sigurnosne službe.

U odluci se navodi da je jevrejskim posjetiocima i turistima zabranjen "izlazak na Brdo hrama (kompleks džamije Al-Aksa) do kraja ramazana".

Ben-Gvir je tu odluku opisao kao "ozbiljnu grešku koja neće donijeti mir, već prijeti da dodatno eskalira sigurnosnu situaciju".

Nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije prošle sedmice, tenzije širom palestinske teritorije su porasle. Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judeiziranje istočnog Al-Qudsa, gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.