nakon štrajka

Netflix ukida pet hit serija. Razlog je novac

Sada, kada su holivudski štrajkovi završeni, striming platforme moraju da donose nove odluke o svom sadržaju, a očekuje se da bi mnogi filmovi i serije mogli biti obustavljeni zbog povećanja troškova nakon što su mnogi projekti zaustavljeni.

Netflix je već zaustavio plasiranje pet serija, od kojih je jedna bila hit i imala je veliku bazu fanova, koji su tražili novu sezonu, a to je Shadow and Bone.

Iako je prva sezona serije, adaptirana po romanima Grishaverse Li Bardugo, bila hit na Netflixu (čak je iznedrila i spin-off videoigricu), druga sezona nije bila tako uspješna, što je dovelo do odluke da se otkaže, zbog potreba velikog budžeta.

Animirana serija Agent Elvis i Captain Fall, kao ni serija Glamorous s Kim Catral i naučnofantastična komedija Farzar, više se neće snimati.

Komentarišući otkazivanje serije Shadow and Bone na Instagramu, Lee Bardugo je rekla da joj je „slomljeno srce“ i da je „duboko razočarana“ ovim vijestima. Ipak, dodala je da je veoma zahvalna:

"Većina autora nikada ne vidi adaptaciju svog djela. Mnogi ipak požale zbog iskustva. Ja sam jedna od rijetkih koji mogu da gledaju adaptaciju sa ponosom i neizmjernom radošću."

Fanovi i dalje kritikuju ovu odluku, a mnogi sumnjaju u motive striming servisa. Pisac Hector Navaro je napisao: „Nikada, iz bilo kog razloga, nemojte se zaljubiti u Netflixovu seriju. One bivaju otkazane prvom prilikom".

"Zašto praviti serije ako ih nećeš završiti?", "Ovo je bila najbolja serija na platformi", "Kako da završim seriju, a da ne završim radnju?" samo su neki od komentara gledalaca.

Što se tiče serije Shadow and Bone, nakon objavljivanja druge sezone, ranije ove godine, gledaoci su pozvali Netflix da produži seriju za još jednu sezonu zbog neizvjesnosti kraja.

U prošlosti, platforma je otkazala brojne popularne serije nakon dvije sezone, kao što su Sense 8 i Altered Carbon. Ranije ove godine Netflikx je šokirao gledaoce odbijanjem da obnovi 1899 za drugu sezonu, uprkos činjenici da je triler na njemačkom jeziku bio među 10 najboljih.