Još se nismo oporavili

Nije bio ofsajd, dan 3.650… Na današnji dan prije 10 godina BiH je izgubila sve šanse na SP zbog lošeg suđenja

Nije bio ofsajd protiv Nigerije - Dan 3.650…

Na današnji dan prije tačno deset godina, u noći sa 21. na 22. juni 2014. godine, Bosna i Hercegovina je u okviru drugog kola grupe F Svjetskog prvenstva u Brazilu izgubila od Nigerije sa 0:1.

Prvo je nama poništen čist gol, a zatim je Nigerija stigla do pobjedonosnog gola nakon prekšraja nad Spahićem.

Nažalost ni puno veće reprezentacije nisu se iz ovakve situacije uspjele vratiti, pa ni naša selekcija. Iako vlada mišljenje kako se ta utakmica odigrala loše, svako ko ju je gledao hladne glave može biti zadovoljan pruženim – jer je BiH u prvih pola sata igre mogla postići nekoliko golova. Ali jednostavno nije nam se dalo.

Tuge se u fudbalu definitivno pamte duže nego sreće, pa je ova utakmica i danas ostala sa kultnim statusom.

Da smo imali VAR bilo bi vjerovatno drugačije, jer je ova reprezentacija sigurno bila kapaciteta da se nadigrava i sa najvećim na Mundijalu. Ali ko zna, i sa VAR-om BiH je oštećena mnogo puta proteklih godina.

Možda je bilo dovoljno samo da smo imali drugačiji raspored utakmica u grupi.

“Nije bilo ofsajda”

Misimović je tada fenomenalno pronašao Džeku, koji je pogodio za vodstvo našeg tima, međutim, glavni arbitar Peter O'Leary je na signalizaciju svog pomoćnika dosudio ofsajd i poništio gol.

Ponovljeni snimak je pokazao da je novozelandski sudija napravio veliku grešku, odnosno da Džeko nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

O'Leary je godinu nakon toga i sam priznao grešku.

“Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio”, kazao je O'Leary.

Zmajevi su tim porazom izgubili šanse za prolaz, a takmičenje su zahvaljujući pobjedi nad Iranom u posljednjem kolu završili kao trećeplasirani sa tri osvojena boda.