Nije svejedno koje ćete ime odabrati za svoju bebu. Evo i zašto

120

Kad birate ime za bebu, izbor stvarno nije malen, ali je svejedno težak. Potencijalna dječija imena su nešto s čim se susrećemo svakodnevno, svuda su oko nas, ali baš to čini izbor još težim.

Opcija za dječija imena je, budimo iskreni, bezbroj. Posebno u današnje vrijeme kad roditelji se roditelji ne ustručavaju upregnuti maštu. Neki će se uprkos svemu odlučiti za tradicionalno ime, posegnuti po nekoliko porodičnih generacija unazad, dok će drugi izmisliti ime koje još niko nije. No, ipak nas neke činjenice mogu iznenaditi, nasmijati ili zabaviti.

Sofija prva – svuda u svijetu

Poznajete li koju obožavateljicu popularnog crtića Sofija prva? Samo da znate, Disney nije slučajno odabrao to ime za svoju junakinju. Sofija, odnosno Sofia ili Sophia je među najpopularnijim imenima u 50-ak zemalja svijeta, a najpopularnije je u Meksiku, Rusiji i Italiji. Inače znači „mudrost“, pa je ujedno i mudar i profinjen izbor.

Inače, kad govorimo o muškim imenima, svjetski prvak je – Muhamed, u raznim verzijama.

Djeca „Prijestolja“

Serija „Igra prijestolja“ ostavila je popriličan trag na društvo općenito, pa nije neočekivano čuti da su imena likova sve češći izbor roditelja. U Velikoj Britaniji u stotinama se broje bebe nazvane Arya i Khaleesi.

Pripazite kako ćete nazvati dijete

Na Novom Zelandu vlada ima popis imena koja ne želi odobriti kad roditelji zatraže ime za bebu. Ime Lucifer prvo je na popisu, a roditelji ga zatraže u prosjeku jednom svake dvije godine. No, nije samo pali anđeo na tom popisu, nego i pozitivci – Mesija i Krist su također odbijena imena.

Slatko, ali ipak ne

Čuli ste vjerojatno za jestiva imena Jagoda, Višnja, a Chris Martin i Gwyneth Paltrow čak su nazvali kćer Apple (Jabuka). Nutella je slađa od svega tog zajedno, ali u Francuskoj nije prošlo. Naime, jedan je par u Francuskoj pokušao nazvati dijete upravo tako, Nutella. Sudija je odbio, a roditelji su se morali zadovoljiti polovičnim rješenjem. Dijete su nazvali Ella.