Politika

Nikšić: Ohrabruje to da CIK želi uvesti skenere. Do sada smo imali imitaciju izbora

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da su ohrabrujuće i pohvale informacije da CIK razmatra uvođenje elektronskih pomagala, konkretno skenera, za kontrolu izbornog procesa i evidentiranje glasova.

“To bi osiguralo uslove za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini. To je bio jedan od uslova da podržimo njihovo imenovanje i drago mi je da su pokazali da drže do svoje riječi i obećanja koje su dali”, naveo je Nikšić te nastavio:

“SDP BiH već duže vremena potencira činjenicu da za uvođenje ovih mjera nije potrebna izmjena izbornog zakona. Drago mi je da CIK BiH, u skladu sa svojim ovlašenjima iz člana 2.9 Izbornog zakona BiH, pokazuje opredjeljenje da napravi ovaj prvi konkretan iskorak kada su u pitanju prilagodbe samog procesa glasanja u smjeru zaštite glasačkog prava i onemogućenja malverzacija. Ovo je jedini i potpuno ispravan odgovor na rasprostranjenu krađu glasova i faktičku uzurpaciju temeljnog demokratskog građanskog prava na glasanje i izbor svojih predstavnika”, naveo je Nikšić u reakciji.

PROČITAJTE  Denis Bećirović upozorava: Vrijeme je za konkretnu akciju. Srbija nikada neće moći okupirati niti jedan pedalj BiH

Kaže da u SDP-u uporno javno i na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice naglašavaju da se radi o prioritetnom pitanju koje je ujedno i relativno jednostavno za riješiti.

“Sjetimo se samo posljednjih izbora u Mostaru, kada je pred očima cjelokupne javnosti, međunarodne zajednice i domaćih institucija pokradeno više hiljada glasova. Zamislimo samo šta se dešava onda kada pažnja nije usmjerena na jedno mjesto, kada se izbori provode širom države. Tome smo svjedočili višestruko potvrđenim krađama glasova za članove Predsjedništva BiH, uključujući posljednji slučaj utvrđene krađe glasova na štetu kandidata SDP-a BiH, Denisa Bećirovića. Dosad smo imali predstavu, imitaciju izbora, gdje je izborni proces služio kao pokriće za neustavnu, nasilnu uzurpaciju pozicija i funkcija falsifikovanjem izborne volje građana. Ako se uvede mehanizam kontrole i zaštite izbornog procesa koji će na najmanju mjeru svesti mogućnost utjecaja ljudskog faktora na proces glasanja i brojanja glasova, onda ćemo po prvi put imati stvarne demokratske izbore u Bosni i Hercegovini. Svjestan sam da će sada biti opstrukcija od strane Vijeća ministara i da će učiniti sve da ne osiguraju novac”, naveo je on.

PROČITAJTE  Ružnić nakon posjete Denisa Zvizdića: Više od 20 godina smo šutjeli dok su nas strateški lagali. Ova posjeta je imali iskreni nijet

Na kraju Nikšić kaže da je SDP spreman lobirati kod predstavnika međunarodne zajednice da pomognu jer je to jedna od najbitnijih donacija koje mogu uraditi za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

“Ako to i ne bude moguće pozvat ćemo gradonačelnike i načelnike iz gradova i opština koji ne dolaze iz vladajućih stranaka, te kantonalne Vlade u kojima participiramo da odvoje dio sredstava za CIK kako bi se mogla provesti jedna takva odluka. Na taj način će se pokazati kome je stalo do toga da imamo izbore čiji rezultat će biti volja birača, a ne brojača. Na kraju mislim kako će ovakva odluka motivirati da izađe jedan dio birača koji sada ne izlaze na izbore jer ne žele da neko falsifikuje njihovu volju”, zaključio je Nikšić.Povezani postovi: