Svijet

Njemačka konačno prelomila: Tenkovi “Leopard 2” idu u Ukrajinu. Ovo će promijeniti tok rata

Njemački kancelar Olaf Scholz donio je odluku da se Ukrajini isporuče tenkovi “Leopard 2”, objavio je dnevnik “Spiegel” pozivajući se na izvore.

Poslati tenkove “Leopard 2”

Kako je u tekstu navedeno, nakon mjeseci rasprave Nijemci su popustili i odlučili da se priključe saveznicima u slanju tenkova Kijevu. SAD je najavio da bi i oni mogli poslati svoje tenkove Abrams.

Inače, moćni njemački tenkovi “Leopard 2” postali su najveća želja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji bi mogli, prema ocjenama stručnjaka, promijeniti tok rata.

Glavno naoružanje na “Leopardu 2” je top s tzv. glatkom cijevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat. Pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Pored toga, praktično je neuništiv – njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je također opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Može se koristiti i noću, jer sadrži i opremu za noćni vid.

Slanje Leoparda u Ukrajini

Podsjetimo, ukupno 12 zemalja je pristalo poslati Ukrajini oko 100 tenkova tipa Leopard 2 pod uvjetom da slanje odobri Njemačka, zemlja u kojoj su ti tenkovi proizvedeni, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik za ABC. Isti izvor je rekao da je do dogovora o 100 tenkova došlo prošle sedmice na sastanku zapadnih zemalja u bazi američkog zrakoplovstva Ramstein u Njemačkoj, na kojem su saveznici raspravljali kako pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom. 

Poljski dužnosnici su sugerirali da su i Finska i Danska spremne pridružiti se Varšavi u slanju Leoparda Ukrajini.

Evropska komisija danas je pozdravila smjenu niza visokih vladinih dužnosnika u Ukrajini. Te poručila kako to sugerira da Ukrajina ozbiljno shvaća borbu s korupcijom. Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da ne može komentirati tekuće kriminalističke istrage. Ali je dodala kako “Komisija pozdravlja činjenicu da ukrajinske vlasti ozbiljno shvaćaju te probleme”

Svjetski stručnjaci navode da bi slanjem ovog oružja u Ukrajinu mogao se u potpunosti promijeniti tok rata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare