Svijet

Njemačka odlikuje negatora genocida u Srebrenici Gideona Greifa. Bio je član je ‘nezavisne komisije Vlade RS’

Izraelski historičar Gideon Greif, koji je na čelu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima, narednog mjeseca dobit će posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

Ovu informaciju, kao i to da će mu orden biti uručen u Izraelu, potvrdili su nam i iz ureda njemačkog predsjednika Steinmeiera.

“Federalni predsjednik je imenovao g. Greifa kao dobitnika ordena Križ za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, navodi se u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice predsjednika Steinmeiera.

Dalje se navodi kako je Gideon Greif “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

PROČITAJTE  Britanski obavještajci: Rusi su zauzeli strateški važan grad. Sada se spremaju za sljedeću ofanzivu

“Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme Nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi ‘Die Jecke'”, ističu iz Ureda njemačkog predsjednika i dodaju:

“U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.”

Odgovor se zaključuje stavom: “Na osnovu ovih postignuća je izabran da dobije ovo specijalno priznanje Federalnog predsjednika”.

Upitom smo ukazali na stav predsjednika Steinmeiera da se u Srebrenici desio genocid, što Greifova komisija negira, no taj dio upita nije dobio odgovor.

Komisija na čijem je čelu Greif tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba. Usprkos međunarodnim presudama, autori studije, predstavljene u junu ove godine, smatraju da u Srebrenici nije bilo genocida.

PROČITAJTE  Nevjerovatna priča: Ukrajinac ruskim granatama umakao na - biciklu!

„Nalazi ovog izvještaja usmjereni su prije svega prema pomirenju, istini i činjenicama i u cilju mira među svim narodima“, rekao je Greif nakon što je Vlada RS usvojila ovaj dokument.

Izraelski profesor kaže da je ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti ovaj izvještaj.

„Sa nama je bilo deset izvrsnih stručnjaka i rukovodili smo se pravdom i činjenicama. Nije bilo nikakvih pritisaka na naš rad, ni od strane pojedinaca ili vlade i institucija. Sva svoja istraživanja smo zasnivali na naučim standardima i naučnoj metodologiji. Nastojat ćemo i dalje promovirati istinu i činjenice o ovom izvještaju “, rekao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare