Svijet

Njemačka pozvala svoje građane da što prije napuste Afganistan

Njemačka je pozvala svoje građane da zbog sigurnosne situacije napuste Afganistan redovnim letovima što je prije moguće.

Nakon žestokih borbi s vladinim snagama talibanski borci zauzeli su u četvrtak strateški važan grad Ghazni te su sada od Kabula udaljeni manje od 150 kilometara.

Brzina kojom napreduju talibani i njihovo nasilje izazvali su gnjev mnogih Afganistanaca, posebno nakon što je američki predsjednik Joe Biden naredio povlačenje američkih trupa, ostavivši vladu da se s islamističkom grupom bori sama.

“Pozivamo sve njemačke državljane u Afganistanu da iskoriste priliku i da što prije napuste zemlju redovnim letovima”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na internetskoj stranici.

Ministar odbrane odbacio je u ponedjeljak poziv da Berlin pošalje svoje vojnike natrag u Afganistan nakon što su pobunjenici zauzeli Kunduz, grad u kojemu su njemačke trupe bile raspoređene čitavu deceniju.

Njemačka je u Afganistanu imala drugi najveći vojni kontingent nakon Sjedinjenih Država, a u borbama oko Kunduza izgubila je više vojnika nego na bilo kojem bojištu od Drugoga svjetskog rata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare