Svijet

Njemački ministar zdravstva: ‘Prošli smo vrh omikron vala zaraze, možemo opustiti mjere‘

Veliki val infekcija omikron varijantom koronavirusa dosegnuo je svoj vrhunac u Njemačkoj i zemlja sada može početi relaksirati mjere kojima je odgovorila na pandemiju, kazao je u utorak njemački ministar zdravstva.

“Prošao je vrh vala zaraze omikronom, gotovo na isti dan kada sam to i predviđao prije mjesec dana”, rekao je novi ministar zdravstva Karl Lauterbach u komentaru za list Bild.

To znači da je sada moguće “umjereno popuštanje” mjera, dodao je Lauterbach.

Njegov komentar dolazi uoči sutrašnjeg sastanka kancelara Olafa Scholza i šesnaest pokrajinskih premijera, na kojem će biti riječi o prijedlozima za ukidanje većine protuepidemioloških mjera, do čega će doći idućih sedmica.

“Mjere su bile na mjestu”, rekao je Lauterbach o dosadašnjoj politici i mjerama protiv covida-19 u zemlji. “Ovo nam je omogućilo da značajno smanjimo broj smrtnih slučajeva i prošli smo kroz ovaj omikron val jako dobro u usporedbi s drugim zemljama.”

Sedmodnevna incidencija u Njemačkoj pala je u utorak treći dan zaredom na 1.437,5, objavio je Institut Robert Koch, zadužen za kontrolu bolesti.

Lokalne zdravstvene vlasti objavile su da je u utorak bilo 159.217 novih slučajeva zaraze na dnevnoj razini.

Lauterbach, koji je socijaldemokrat, a ujedno i epidemiolog, prvotno je predviđao da bi broj dnevnih zaraza mogao dosegnuti 400.000 dnevno. Taj broj dnevnih zaraza nije dostignut.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare