traže odgovore

Nogometna zvijezda oduzela sebi život. Porodica tvrdi da klub ne želi otkriti šta zna o ovoj tragediji

Otac Maddy Cusack tvrdi da je Sheffield United odbio reći njegovoj porodici šta znaju o smrti mlade nogometašice (27).

Porodica zvijezde Sheffield Uniteda službeno se žalila engleskog klubu nakon što je ona sebi tragično oduzela život u septembru 2023. godine.

Nakon ove tragedije, porodica je podnijela pritužbu u vezi s ponašanjem glavnog trenera ženske ekipe Sheffielda Jonathana Morgana.

Oslobođen optužbe

Morgan, koji je prije toga trenirao Cusack u Leicesteru, oslobođen je optužbe za nepravilan tretman prema ovoj igračici devetosedmičnom vanjskom istragom - bez poduzimanja disciplinskih mjera.

No, porodica Cusack ostala je frustrirana načinom na koji je istraga provedena i tvrde da im nije bilo dopušteno vidjeti nalaze izvještaja.

Maddyin otac, David Cusack, rekao je za Times da je to "nečuveno i neprihvatljivo". Ostaje nejasno ko je bio uključen u klupsku istragu i šta su pitani.

"Rečeno mi je da ne mogu vidjeti izvještaj. To je nečuveno i neprihvatljivo", kaže David.

Cusack je bio dobro raspoložena u decembru 2022., dva mjeseca prije Morganovog dolaska u Sheffield United, prisjeća se porodica.

"Bila je sretna", rekao je David.

Maddyna porodica tvrdi da se njeno psihičko stanje pogoršalo u februaru, što se poklopilo s dolaskom Morgana na mjesto glavnog trenera.

Marljivo radili

"Uvijek smo se trudili marljivo raditi i osigurati stabilan porodični život u kojem smo uživali. Sve do nedavnih događaja, mislili smo da smo to učinili.

Uvijek smo pokušavali slijediti pravila i učiti svoju djecu istima. Maddy je uspjela.

Dobijala je dobre ocjene i bila je vrlo motivirana. Uspoređivao sam je s nuklearnim nosačem aviona - radila je stalno i nije joj bilo potrebno punjenje gorivom", kaže otac.

U tužbi porodice navodi se da je napustila Leicester 2019. jer se osjećala iscrpljeno zbog Morgana - za kojeg je mislila da je ne voli.

Cusack i Morgan ponovo su se sreli nakon što je ona igrala za Sheffield protiv njegove ekipe Burnleya.

Morgan je navodno nazvao Cusack "psihom" kada je trčala blizu njegove klupe, dodajući joj osjećaj da mu se ne sviđa.

Kada je Morgan postavljen za menadžera Sheffielda, Maddy je izbačena iz startne postave. Navodno joj je rekao da ima višak kilograma.

Također se tvrdi da je drugim igračicama pričao o njihovim prethodnim sukobima, ostavljajući dojam da je s njom teško raditi.

Cusack je ostala u Sheffield Unitedu jer je kupila kuću u gradu i stekla prijatelje u klubu.

Navodno se nikada nije sukobila s prethodnim menadžerima Sheffielda. Bila je popularna u klubu, prema navodima porodice.

Vratila se roditeljima

Tvrdi se da se Cusack vratila roditeljima zbog tjeskobe.

Njene tekstualne poruke i prošlogodišnji razgovori s roditeljima detaljno su opisali njenu mentalnu borbu s obzirom da je u septembru otpuštena zbog depresije.

"Mislim da neću proći kroz ovo, tata", rekla je tada ocu.

Žalba porodice dostavljena je klubu 27. septembra, sedmicu nakon što je njeno tijelo pronađeno u kući roditelja u Derbyshireu - za koje su policajci rekli da nije sumnjiv slučaj.

Cusack je bila prva igračica koja je dostigla broj od 100 nastupa za klub.

Pritužba porodice glasi:

"Bilo je nekoliko faktora koji su je na kraju uznemirili. Međutim, svi izviru iz veze s Jonathanom Morganom. Kao što nam je povjerila, svaki problem je nastao u Morganovom imenovanju.

Znamo da bi i dalje bila s nama da on nije imenovan. Njene SMS poruke i razgovori tome idu u prilog".

Morgan je odbacio optužbe protiv sebe. Istraga koju je organizirao Sheffield United nije pronašla dokaze o nedjelu.