Region

Novi detalji tragedije. Makedonski autobus u kojem je poginulo 45 osoba nije imao dozvolu za prijevoz putnika!

Autobus u vlasništvu “Besa Trans BTB” koje je izgorjelo u Bugarskoj, a tom prilikom poginulo čak 45 osoba, nije bilo licencirano za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prijevoza, prenosi B92.

Zbog toga je ovom preduzeću u srijedu oduzeta dozvola za rad, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Sjeverne Makedonije.

Kako je navedeno, autobus registarskih oznaka SK-0884-BA u vlasništvu preduzeća “Besa Trans BTB“ koje je izgorjelo u Bugarskoj na autoputu Struma, u nesreći u kojoj je poginulo 45 makedonskih državljana, a sedam njih povrijeđeno, nije bilo licencirano za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prijevoza putnika, prenosi MIA.

U saopćenju se ističe da vozilo ne postoji ni u elektronskoj evidenciji izdatih dozvola za obavljanje unutrašnjeg ili međunarodnog prijevoza putnika koje vodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

PROČITAJTE  Nova drama nakon tragedije u Bugarskoj: Gdje je još jedan putnik za kojeg tvrde da je poginuo?

Dodaje se da su registrovana tri licencirana vozila kompanije “Besa trans BTB”, ali da izgorjelog autobusa nema među registrovanim vozilima.

-U skladu sa Zakonom o drumskom saobraćaju i zbog nedostataka koje je utvrdilo Ministarstvo saobraćaja i veza, a u cilju sprečavanja bilo kakvog drugog postupanja firme koja bi mogla da podstakne negativne posljedice, firmi “Besa Trans BTB-u se oduzima dozvola za rad, odnosno zabranjuje obavljanje djelatnosti – navodi se u saopćenju makedonskog ministarstva.

Iz Ministarstva ističu i da je Vlada na prošloj sednici obavezala Inspektorat da izvrši vanrednu kontrolu u preduzeću “Besa trans”.Povezani postovi: