Svijet

Novi Xijev udarac Putinu, ovo uistinu boli: Ulaganja u Rusiju najednom u potpunosti presušila!

Peking je u posljednje vrijeme svu svoju pozornost usmjerio na sprječavanje finansijske krize kod kuće pa Kina zbog toga već mjesecima nije finansirala ni jedan novi infrastrukturni projekt u Rusiji.

Studija Green Finance & Development Centra sa šangajskog sveučilišta Fudan pokazala je kako su finansiranja i ulaganja kroz kinesku inicijativu "Pojas i put" (BRI) u prvoj polovici 2022. godine pali na 28,4 milijarde dolara, u odnosu na 29,4 milijarde u istom periodu prošle godine.

Nikakav novac nije uložen niti u projekte u Šri Lanki i Egiptu, a nedostatak angažmana s Rusijom samo sugerira kako se kineske kompanije možda boje da bi mogle postati žrtve sekundarnih sankcija uvedenih protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Malo prije izbijanja rata, Kina i Rusija tvrdile su kako njihovo prijateljstvo "nema granica", podsjeća The Telegraph. Od te formulacije nedavno se ogradio kineski ambasador u SAD-u na sigurnosnom forumu u Aspenu, ustvrdivši da je došlo do velikog nesporazuma.

Kineska inicijativa "Pojas i put" (BRI) službeno je usvojena 2013. kao dio napora Pekinga da proširi svoj utjecaj na Aziju, Afriku, Južnu Ameriku i dijelove istočne Evrope. Prema spomenutoj shemi, Kina je uložila gotovo bilion dolara u investicijske i infrastrukturne projekte u regijama u razvoju kako bi stvorila poslove za svoje kompanije i osigurala si uporišta u strateški vitalnim zemljama.

No ta potrošnja smanjuje se još od 2017., nakon što je Kina uvela pojačane kontrole kapitala i nakon što im je nekoliko projekata naišlo na poteškoće. Zaustavljeno je, između ostaloga, i više od polovice ulaganja u termoelektrane na ugljen, koje su među najvećim krivcima za zagađenje okoliša.

Situacija se dodatno pogoršala s početkom pandemije covida-19, kad su se mnoge zemlje počele mučiti s otplatom svojih BRI dugova, uključujući Šri Lanku, gdje je naglo rastuća inflacija nedavno srušila vladu.

Ukupna potrošnja od prve polovine 2019. pala je za 40 posto.

Peking je uložio skoro 11,8 milijardi dolara u investicije i 16,5 milijardi dolara u građevinske ugovore unutar "Pojas i put" (BRI) sheme. Energija i saobraćaj bili su im u najvećem fokusu, predstavljajući 73 posto ukupne potrošnje između januara i juna. Saudijska Arabija dobila je 5,5 milijardi dolara novih sredstava, dok je Irak dobio oko 1,5 milijardi dolara.

Rusija je od pokretanja BRI-ja postala drugi najveći primatelj investicija u energetski sektor, a istraživači sad procjenjuju kako će strana ulaganja kroz BRI vjerojatno nastaviti usporavati zbog rata u Ukrajini, novih covid karantena u Kini i kontinuirane globalne neizvjesnosti oko pandemije koronavirusa.