Svijet

Novinarka vrijeđala Erdogana. Uhapšena je i sada joj prijeti zatvor

Turski sud je poznatoj novinarki Sedef Kabas u subotu odredio pritvor dok čeka suđenje pod optužbom da je uvrijedila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i time prekršila zakon prema kojemu su dosad procesuirane desetine hiljada ljudi, objavio je turski CNN.

Policija je privela Kabas oko dva sata nakon ponoći i prvo je odvela do glavne policijske stanice u Istanbulu, a zatim je premjestila u gradsku sudnicu, gdje joj je sud odredio službeno hapšenje, rekao je televizijski voditelj.

Navodna uvreda odnosi se na komentar u vezi s uredom predsjednika koji je Kabas izgovorila na proturežimskom televizijskom kanalu i na svom Twitter računu, zbog čega su je osudili neki vladini službenici.

PROČITAJTE  Erdogan zadao strahovit udarac NATO-u: Turska neće podržati članstvo Švedske i Finske u savezu

„Čast ureda predsjednika je čast naše zemlje. Osuđujem vulgarne uvrede usmjerene protiv našeg predsjednika i njegovog ureda”, napisao je na Twitteru direktor za komunikacije u turskoj vladi Fahrettin Altun.

Merdan Yanardag, glavni urednik kanala Tele 1, na kojem je Kabas komentirala predsjednikov ured, oštro je osudio njeno hapšenje.

„Njeno privođenje tokom noći, u dva sata ujutro, zbog komentara je neprihvatljivo”, napisao je na Twitteru i dodao da je riječ o „pokušaju zastrašivanja novinara, medija i društva”.

Zakon o vrijeđanju predsjednika predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do četiri godine.

Prošlog oktobra, Evropski sud za ljudska prava je pozvao Tursku da promijeni zakon nakon što je ocijenio da bi zadržavanje osoba na temelju tog zakona značilo kršenje slobode izražavanja.

PROČITAJTE  Danci očito znaju nešto što je ostaku Evrope nepoznato: Erdogan neće blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO!

Hiljade ljudi su optužene i osuđene zbog vrijeđanja Erdogana u proteklih sedam godina otkako je premijersku fotelju zamijenio predsjedničkom.

Više od 30.000 istraga pokrenuto je 2020. godine zbog sličnih optužbi, otvoreno je 7.790 slučajeva, od kojih je 3.325 završilo osudom, prema podacima turskog ministarstva pravosuđa, što su nešto niži brojevi od onih iz 2019.

Otkako je Erdogan 2014. godine postao predsjednik, 160.169 istraga je započeto zbog vrijeđanja predsjednika, otvoreno 35.507 slučajeva, a 12.881 je završilo osudom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare