Puni Gas

Obaraju rekorde u zaradi: Lamborghini prodao sve automobile do 2024.

Italijanski proizvođač sportskih automobila Lamborghini već je prodao cjelokupnu proizvodnju do početka 2024., rekao je direktor čuvene kompanije za AFP.

Podružnica Volkswagena ima „veliku potražnju” i narudžbe za idućih 18 mjeseci, rekao je Stephan Winkelmann u utorak.

Bogati kupci kupuju te luksuzne automobile unatoč globalnim finansijskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

„Sve više se kupuje Lamborghini. Jer vjeruju brendu, vide kako su automobili lijepi, kako imaju visoke performanse”, rekao je on.

Globalna ekonomija mora samo Aostati malo stabilna” da tako bude i dalje, dodao je Winkelmann.

Dugo čekanje na automobile posljedica je nestašice dijelova, osobito čipova koji su potrebni za nove električne modele.

Lamborghini planira hibridnu verziju svakog od svojih modela do 2024., a prvi potpuno električni Lamborghini u drugoj polovici desetljeća.

To je "puno za samo dvije godine” i „radimo koliko god možemo, koliko god brzo možemo kako bismo pratili novosti i kako bi se sve odvijalo na pozitivan način”, rekao je Winkelmann.

Lamborghini je početkom augusta objavio da je imao najbolje polugodište u historiji, ostvarivši rekordnu prodaju i profit.

Operativna marža dostigla je 32 posto, a operativni profit 425 miliona eura od prodatih 5.090 automobila.

Ferrari je također ostvario rekordne rezultate u drugom kvartalu i povisio godišnju prognozu, a narudžbe su mu rekordne.

Potkraj jula, najveći svjetski proizvođač luksuzne robe LVMH isto tako je objavio da je ostvario skok prodaje i profita u prvoj polovini godine unatoč neizvjesnom ekonomskom okruženju.