strateški značaj

Obilježena 30. godišnjica oslobađanja Vijenca: Zločinac Karadžić ga je zbvao “„bastionom srpstva”

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je položio cvijeće i odao počast povodom obilježavanja 30. godišnjice oslobađanja Vijenca i mjesta Jaruške kod Lukavca.

Sa tih lokaliteta je tokom obrambeno-oslobodilačkog rata godinama ugrožavano civilno stanovništvo Tuzle, Lukavca, Banovića i Zavidovića. Inače, vojna operacija oslobađanja objekta Vijenac odvijala se u dvije faze.

Prva sredinom mjeseca aprila, a druga sredinom maja 1994. godine, čime su stvoreni preduslovi da se u narednom periodu oslobodi šire područje Vozuće, kao i privremeno okupirana područja općina Banovići, Lukavac i Gračanica, što se i dogodilo u toku 1995.godine.

O strateškom značaju ove tačke govori i podatak da je ona bila opskrbljena sa dvadesetak artiljerijskih oružja različitih kalibara, te da je na ovoj koti zarobljeno naoružanje i municija u tadašnjoj vrijednosti od oko 10 miliona Njemačkih maraka.

Cvijeće je danas položeno na spomen obilježju „7 zlatnih ljiljana“ i Centralnom spomen obilježju, a osim održanog historijskog časa, na kojem su se prisutnima obratili učesnici ovih oslobodilačkih akcija i dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, upriličen je i malonogometni turnir.

" Pažnja koju svi Lukavčani pridaju oslobađanju Vijenca pokazatelj je koliko je Gradu i građanima Lukavca značio taj događaj. Oslobađanje Vijenca bilo je prekretnica i na određeni način odredilo je i događaje koji su uslijedili.

Zarobljena materijalno tehnička sredstva, ali i činjenica da je osvojen „bastion srpstva“, kako je ovu kotu jednom prilikom nazvao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, neminovno su doprinijeli uspjesima Armije Republike BiH u narednom periodu", kazao je Halilagić, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.