Vijesti

Objavljen sastav žirija ovogodišnjeg izdanja SFF-a

Članovi žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) pored predsjednice žirija, glumice Jasne Đuričić, biće i reditelj i scenarist Mike Cahill, rediteljica i scenaristica Lili Horvat, umjetnička direktorica Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi, te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, koji je danas objavio imena članova žirija rekao je da je u pitanju kvalitetan, zanimljiv i raznovrstan žiri.

On je podsjetio da se SFF ove godine održava od 13. do 20. augusta, a da će se ukoliko ne bude pogoršanja epidemiloške situacije ovaj festival odvijati uz prisustvo publike i gostiju.

“Očekujemo da će to biti festival koji će bar dijelom podsjetiti na festivale koje smo imali prethodnih godina, 2018. ili 2019”, rekao je Purivatra i dodao da će uskoro biti poznate lokacije festivalskog programa, kao i sistem provjere, a napomenuo je da će biti korištena iskustva svjetskih filmskih festivala i kulturnih institucija.

Podsjetio je da je ove godine dobitnik nagrade “Srce Sarajeva” je jedan od najvećih režisera današnjice Wim Wenders, a u sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova. Wenders će održati i Masterclass, a Festival će organizovati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma “Hotel od milion dolara”, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

“Jedna od najvećih vrijednosti ili projekata koje smo okrenuli posljednjih godina kao dio SFF-a je dodjeljivanje nagrade ‘Srce Sarajeva’ za TV seriju”, rekao je Purivatra i dodao da je interes ogroman.

Istakao je da je nominovano 16 serija te da će biti dodijeljeno šest nagrada za serije koje su protekle dvije godine emitovane na kanalima u regiji odnosno u području bivše Jugoslavije.

Purivatra je rekao da SFF svoj budžet koji prelazi tri miliona KM obezbjeđuje na način da ima do 30 posto iz državnih sredstava, 30 iz sponzorskih ugovora, preko 25 posto iz različitih fondova i ostatak iz vlastitih prihoda. On je objavio da je novi glavni sponzor SFF-a UniCredit banka.

Amina Mahmutović, predsjednica uprave UniCredit banke rekla je da cijene sve što je SFF postigao i izgradio tokom godina zbog čega im je drago biti podrška za naredne uspjehe SFF-a.Povezani postovi: