BHDoktor

Objavljena je lista “najprljavijeg” voća i povrća: Jedemo ih skoro svakog dana

Jedva čekate jagode, breskve i trešnje? Možda ćete dvaput razmisliti. Došlo je doba godine kada Neprofitna organizacija Environmental Working Group objavljuje svoj godišnji popis Dirty Dozen i Clean Fifteen koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove SAD. Objavljena je lista "najprljavijeg" voća i povrća, odnosno ono koje je najviše i najmanje kontaminirano pesticidima.

Popis koji je objavljen

Nažalost, jagode su i dalje na vrhu liste, a slijedi ih zeleno lisnato povrće. Evo cijelog ovogodišnjeg popisa Dirty Dozens:

jagode
špinat
kelj, raštika i gorušica
breskve
kruške
nektarine
jabuke
grožđe
ljute papričice
trešnje
borovnice
zelene mahune
U odnosu na prošlu godinu, s popisa su nestali celer i paradajz, ali su na njega uvrštene borovnice i zelene mahune.

S druge strane, evo što je na popisu Clean Fifteen:

avokado
kukuruz šećerac
ananas
luk
papaja
slatki grašak
šparoge
dinja
kivi
kupus
gljive
mango
slatki krompir
lubenica
mrkva
Ovogodišnji podaci uključuju rezultate od gotovo 46.569 uzoraka 46 vrsta voća i povrća. Pesticidi su povezani s brojnim zdravstvenim problemima. Utječu na razvoj mozga, kao i na plodnost, piše CNN.

Kakva je situacija s evropskim listama voća i povrća?

Značajan postotak voća - evropske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) - prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, pokazuju podaci organizacije Pesticide Action Network (PAN) Evrope. Većina je prijetnja čak i pri vrlo malim dozama.

Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od drugih. Gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71, 70 i 68%), kao i kod gotovo polovine mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61%), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i italijansko grožđe (56, odnosno 47%), objavile su Zemljane staze u septembru prošle godine.

Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011. U 2020., trećina (33%) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20% uzoraka.