nagrade akademije

Objavljene nominacije za Oscara: Oppenheimer kandidat u čak 13 kategorija

Objavljeni su kandidati za Oscara za 2024., s Barbie i Oppenheimerom protiv American Fiction, Anatomy Of A Fall, The Holdovers, Killers Of The Flower Moon, Maestro, Past Lives, Poor Things i The Zone Of Interest u kategoriji najboljeg filma.

Oppenheimer vodi u nominacijama za ovogodišnje Oscare – uz velike naklone i suparnici Barbie na blagajnama.

Ep Christophera Nolana koji istražuje istinitu priču o prvoj atomskoj bombi kandidiran je za 13 Oscara, uključujući najbolju režiju i najbolji film, dok je feministički pogled na Barbie Grete Gerwig dobio osam nominacija, uključujući i najbolji film.

Dva potpuno suprotna filma izazvala su Barbenheimerov fenomen kada su oba objavljena na isti dan u julu prošle godine, a mnogi su ih gledatelji oba pogledali istog dana. Iako su obje bile veliki hitovi, Barbie je bila ta koja je dobila bitku na kino blagajnama, donijevši više od milijardu dolara - a obožavatelji su ove godine pratili njihov napredak tokom sezone dodjele nagrada.

U kategoriji najboljeg filma suprotstavljaju se American Fiction, Anatomy Of A Fall, The Holdovers, Killers Of the Flower Moon, Maestro, Past Lives, Poor Things i The Zone of Interest.

Oppenheimerove zvijezde Cillian Murphy, Robert Downey Jr. i Emily Blunt svi su u igri za glumačke nagrade, a Barbie Ryan Gosling i America Ferrera su također u utrci - ali Margot Robbie nije ušla u uži izbor za najbolju glumicu.

U glumačkim kategorijama, zvijezde uključujući Emmu Stone, Roberta De Nira i Ryana Goslinga su među onima koji su ušli u uži izbor.

Veliki nominirani:

Oppenheimer - 13
Jadnici - 11
Ubice cvjetnog mjeseca - 10
Barbie - 8
Maestro - 7