Sport

Obrvan pred prijateljski dvomeč sa Mađarskom: Nastavit ćemo sa podmlađivanjem tima

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju dvije prijateljske utakmice protiv Mađarske, a tim povodom održana je press konferencija na kojoj se obratio selektor Zmajeva Ivica Obrvan.

Selektor našeg nacionalnog tima istakao je da rezultat neće biti imperativ u ova dva prijateljska susreta, već pristup koji pokažu bh. rukometaši.

“Prekratak je period da se nakon tri treninga govori o nečemu. Također, za ove dvije utakmice protiv Mađarske neće biti nikakva generalna ocjena”, istakao je Obrvan na početku press konferencije.

Selektor našeg nacionalnog tima smatra da je vrijeme da se što više mladih igrača uključi u reprezentaciju.

“Nastavit ćemo sa tim procesom. Neki od tih mladih igrača bit će uključeni u onom najužem izboru za Evropsko prvenstvo. Sigurno će i na prvom okupljanju nakon završetka Evropskog prvenstva doći do uključivanja većeg broja mladih igrača u roster reprezentacije, koja će pokušati izboriti plasman na naredna evropska i svjetska prvenstva”, rekao je Obrvan.

Obrvan je otkrio da nije bio cilj da naš tim gostuje u prijateljskim utakmicama, međutim nijedna reprezentacija nije željela doći u Sarajevo.

“Plan je bio da pozovem njih da gostuju ovdje. Međutim, svako želi da njima dođete u goste. Mađarska je prihvatila odigravanje utakmica, ali da se igraju kod njih. Vjerovatno zbog otvaranje nove sportske dvorane u Budimpešti”, rekao je Obrvan, dodavši:

“Možda nije idealan trenutak za gostovanje, ali pitanje je da li biste dočekali trenutak za isprobavanje mladih igrača ako biste birali idealan trenutak. Rezultat me neće brinuti osim da imamo dobar pristup i dobijemo nešto pozitivno od toga”.

Selektor našeg tima osvrnuo se i na atmosferu u reprezentaciji.

“Atmosfera je dobra, odlična. Momci dobro rade i upijaju ono što se od njih traži. Mislim da je sasvim normalno da kada ste pozvani u reprezentaciju, ujedno imate voljni karakter i budete na potrebnom nivou”, istakao je Obrvan.

Obrvan je istakao da je svake godine broj dana za okupljanje sve manji, a to dodatno otežava posao.

“Broj dana za okupljanje je svake godine sve manji. EHF diktira kalendar i dane kad se možete okupiti. Ja bih bio sretan kad bi se mogli okupiti jednom mjesečno, pet do sedam dana. To bi bila velika stvar za nadogradnju igre i planiranje”, završio je Obrvan.

Naš nacionalni tim utakmice protiv Mađarske igra 4. i 5 novembra.