Svijet

Očajno stanje ruskih zaliha oružja: ‘Znate li kakve rakete ispaljuju na gradove zbog nestašice?‘

Rusiji ponestaje preciznih raketa u njezinom arsenalu, a njezine tvornice oružja ne mogu nadoknaditi potrošene projektile zato što ovise o komponentama koje je Rusija uvozila sa Zapada, tvrde zapadni zvaničnici, prenosi Jutarnji.

Dva mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Rusija ubrzano skuplja preostale projektile koji su se nalazili u drugim dijelovima države i prevozi ih na bojište u Ukrajinu.

“Njihove su zalihe ograničene, troše se, i vidimo kako moraju seliti Kalibr projektile iz drugih strateških pravaca gdje su bili pohranjeni”, kazao je jedan zapadni zvaničnik za Financial Times. “To vam pruža neke indikacije da su im zalihe preciznih oružja smanjene”.

Drugi dužnosnik američkog ministarstva odbrane za FT je istaknuo kako se većina napada na istoku Donbasa i Mariupolj već duže vrijeme vodi isključivo nenavođenim projektilima, a ne preciznim oružjem. “Mislimo da to ukazuje na izazove koje Rusi imaju s obnovom zaliha”, kazao je.

Zapadni zvaničnici za probleme s obnovom arsenala preciznih oružja krive zahtjevnost njihove izrade, koja je izazov za rusku industriju, ali i zapadne sankcije, koje “ograničavaju njihov potencijal da prošire svoje kapacitete unutar vremena u kojem bi oni mogli utjecati na situaciju na bojištu”.

I ukrajinski portal Defense Express analizira izvještaje kako ruske snage sve više koriste precizno oružje koje je namijenjeno za druge ciljeve, te da prazne svoje strateške zalihe. Ukrajinci tvrde kako su u Belgorod dopremljene dvije divizije Iskander projektila, za koje vjeruju da su izvučeni iz skladišta vojnih viškova.

Defense Express piše i kako ruske snage koriste protubrodske projektile Kh-35 u napadima na Mikolajev, te Tačka-U projektile u napadima na oblast Dnjipropetrovsk. Problemi s inventarom “pametnog oružja” uočeni su još prošli mjesec, kada je Forbes razgovarao s dužnosnicima američkog ministarstva odbrane, koji su uočili kako se ruske snage sve češće koriste nenavođenim oružjem.

Bryan Clark, stručnjak s Instituta Hudson, pojasnio je tada kako veći dio elektronike za ruske sustave dolazi iz zemalja poput Njemačke, koje su sada prekinule sve isporuke dijelova koji se mogu koristiti u proizvodnji oružja.

Iako je Rusija dizajnirala i svoje sisteme za navođenje i može ih sama proizvoditi, još uvijek joj nedostaju osnovni dijelovi – moderni poluvodiči i štampane ploče. “Mislim da problem Rusa nije samo proizvodni kapacitet, već i ključne komponente za instalaciju”, kazao je Clark, i napomenuo kako se Moskva nada da će Kina pomoći isporukom računalnih čipova potrebnih za izradu preciznog oružja.

Kineske komponente dolaze uz dodatni problem – trebalo bi prilagoditi, ne samo proizvodnju, već i dizajn sistema koji su osmišljeni za izradu sa zapadnim dijelovima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare