Upozorenje vozačima

Od 1. marta u Austriji stupa na snagu saobraćajni zakon zbog kojeg biste mogli ostati bez automobila

Zakonskom novelom je predviđeno i trajno oduzimanje automobila ako je vozač “nepopravljiv” i takav prekršaj ponovi ili ako je prekoračenje dozvoljene brzine 80 km / h u naselju odnosno 90 km/ h izvan naselja, dakle i na autocesti.

Gotovo svi austrijski mediji, uključujući i radio i televiziju ORF već nekoliko dana upozoravaju vozače automobila da od ovog petka, 1. marta 2024., u Austriji na snagu stupa Novela 34 Zakona o cestovnom prometu (StVO), kojom je predviđeno oduzimanje automobila na dvije sedmice kod prekoračenja dozvoljene brzine za više od 60 km/h u naseljenom području odnosno 70 km/h na autocesti.

Svako ko prekorači to ograničenje brzine, suočiti će se s privremenim oduzimanjem vozila na licu mjesta i to na dvije sedmice. Uz to vozač ostaje i bez vozačke dozvole, prema odredbi iz oktobra 2023. godine, po kojoj se u Austriji vozačima za prebrzu vožnju vozačka dozvola može oduzeti na licu mjesta. Uz sve to slijedi i visoka novčana kazna, prenosi Večernji.

Zakonskom novelom je predviđeno i trajno oduzimanje automobila ako je vozač “nepopravljiv” i takav prekršaj ponovi ili ako je prekoračenje dozvoljene brzine 80 km / h u naselju odnosno 90 km/ h izvan naselja, dakle i na autocesti. Čak i u slučaju da je to vozaču prvi prekršaj te vrste. Poslije oduzimanja automobila vozaču uhvaćenom u prebrzoj vožnji, slijedi postupak prodaje oduzetog vozila i to na javnoj aukciji.