udarili gdje ne treba

Odluka suda EU pokrenula fudbalski rat u Evropi. Evo ko će ga okončati i ko će ga dobiti

Presudu Evropskog suda pravde slave oni koji još uvijek žele ostvariti plan o formiranju paralelnog takmičenja

Val otpora navijača bio je toliko žestok posljednji put kad je evropska Superliga (ESL) najavila pokretanje, da je šest klubova engleske Premier lige brzo skočilo s odmetnutog broda, efikasno "eliminiravši" projekt već u začetku.

Dakle, iako su presudu Evropskog suda pravde protiv vladajućeg evropskog nogometnog tijela, UEFA, slavili oni koji još uvijek žele ostvariti plan o formiranju paralelnog takmičenja (prije svih, španski divovi Barcelona i Real Madrid), moć navijača ponovo bi mogla biti njihova najveća prepreka.

Grom iz vedra neba

Naime, kada je evropska Superliga pokrenuta kao grom iz vedra neba u aprilu 2021., mimo ingerencija UEFA-a,12 klubova se isprva prijavilo za učešće, prenosi Reuters.

Priključila su im se još za koja se očekivalo da će formirati grupu "15 osnivača" za koje bi ispadanje iz lige bilo nemoguće, odnosno njihov nastup bio bi zaštićen.

Još pet klubova imalo bi priliku godišnje izboriti nastup na temelju učinka u domaćim takmičenjima.

Međutim, to je u oštroj suprotnosti s metalitetom i uvjerenjem ogromne većine nogometnih navijača, posebno u Engleskoj gdje se njeguje piramidalni sistem od 92 kluba, da se promocija ili ispadanje treba zaslužiti na terenu, a ne nečijim odlukama.

Navijački bijes ubrzo se osjetio širom Evrope.

Pogođeni upravo gnjevom svojih najžešćih pristalica, engleski klubovi Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea i Tottenham brzo su se povukli i unutar 48 sati od pokretanja, projekt Superlige bio je razbijen prije više od dvije dvije godine.

Čak i nakon što se prijetnja Superlige smanjila, ljutnja je proključala kada je utakmica Uniteda protiv Liverpoola u maju prekinuta nakon "invazije" navijača na teren u znak protesta protiv vlasnika "Crvenih đavola" Joela Glazera i njegove uloge u klupskom "koketiranju" sa ESL-om.

Žestok otpor

Otpor se pokazao toliko jakim da su prošlog mjeseca usvojene preporuke, uključujući i nezavisnog regulatora, kao dio nacrta o "upravljanju" nogometom u Engleskoj koji će sljedeće godine postati zakon.

Prema regulatoru, svi će engleski klubovi morati imati takmičarsku licencu koja se može povući ako se klubovi priključe "odmetnutim" ligama, poput Superlige.

Prevedeno, engleski klubovi koji prihvate Superligu, mogli bi dobiti zabranu učešća u domaćim takmičenjima, što bi pogubno djelovalo po njih.

Udar na UEFA-u

Samo nekoliko sati nakon što je Evropski sud pravde presudio da su UEFA i svjetsko upravljačko nogometno tijelo, FIFA, prekršili zakon Evropske unije, spriječivši 12 klubova da se priključe ESL-u, kompanija A22 je predstavila novi projekt.

Izvršni direktor organizacije Bernd Reichart rekao je da će liga sa 64 kluba uključivati ispadanje i promociju te da će biti "otvorena i dostupna" i da će "osloboditi" klubove pritiska UEFA.

Bacio mrkvu

Također je bacio mrkvu, rekavši da će se evropska Super liga, direktna prijetnja UEFA-inoj elitnoj Ligi prvaka, besplatno prikazivati na servisu za streaming usmjerenom na navijače.

No, unatoč ovakvoj prezentaciji, navijačke grupe nisu impresionirane.

Tako je Manchester United, možda oprezan zbog svoje baze navijača, ubrzo potvrdio svoju podršku UEFA-inim takmičenjima.

U Engleskoj već jasno poručili da novi projekt neće proći

"Navijači, igrači i klubovi već su jasno stavili do znanja da ne žele zatvoreno takmičenje.

Svi želimo vidjeti kako se povlači okidač prema hodajućem mrtvacu kao što je evropska zombi liga. Iako bi se leš mogao nastaviti trzati na evropskim sudovima, nijedna engleska ekipe neće se priključiti.

Budući nezavisni regulator blokirat će bilo koji klub od učešća u domaćem takmičenju ako se priključi otcjepljenoj Superligi", slikovito je poručio izvršni direktor Udruženja nogometnih navijača u Engleskoj Kevin Miles.

Nije u interesu sporta

Grupa Fair Game također je navela da evropska Superliga nije u širem interesu sporta.

Reagirajući na prijedloge A22, portparol je rekao:

"Đavo je u detaljima, ali ono što je bitno jeste da takav pothvat nikada ne smije proći.

Sada je na nezavisnom regulatoru da zabije posljednji ekser u sanduk evropske Superlige."

U saopćenju je i engleska Premier liga poručila da odbacuje koncept evropske Superlige.

"Navijači su od vitalne važnosti za igru i uvijek su jasno davali do znanja da se protive odvajanju od takmičenja", piše u saopćenju.