Svijet

Odnosi dvije supersile nikad gori: Sa zebnjom se čeka naredni kineski potez

Odnosi između dvije najveće svjetske ekonomske sile dosegle su novi stepen zategnutosti, jer je Kina prekinula veze sa Sjedinjenim Američkim Državama u nizu kritičnih pitanja – od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između vojski – nakon posjete Tajvanu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Proglašenje niza “protumjera” uslijedilo je u trenutku kada Peking već drugi dan obavlja velike vojne vježbe oko otoka Tajvana, a također najavljuje sankcije protiv Pelosi i članova njene porodice zbog, kako je nazvao, “njenih zlobnih i provokativnih radnji”.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je u petak pokrenulo avione kako bi upozorilo 49 kineskih letjelica u zoni protuzračne odbrane, a ukupno 68 kineskih vojnih aviona i 13 mornaričkih brodova izvršilo je misiju.

Ministarstvo vanjskih poslova u Taipeju također je izvijestilo da je otkrilo “masivan” broj pokušaja kibernetičkih napada na njegovu web stranicu.

Uz visoke napetosti u Tajvanskom tjesnacu, Kina je u petak rekla da otkazuje neke napore da zadrži otvorene komunikacijske kanale između kineskih i američkih vojnih zapovjednika.

To uključuje pokušaje koordinacije zračnih i pomorskih operacija kako bi se spriječile nenamjerne paljbe, na primjer, od strane ratnih brodova koji djeluju blizu jedan drugog na moru.

Obustavljeni su bilateralni razgovori i saradnja o pitanjima uključujući klimatsku krizu, repatrijaciju ilegalnih imigranata, borbu protiv narkotika i pravnu pomoć u krivičnim stvarima.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare