Sport

Oduzeli su Davis Cup. Gerard Pique traži 50 miliona dolara od Međunarodne teniske federacije

Gerard Pique je veliko nogometno ime. No, ovaj bivši igrač Barcelone postao je i bitna persona i u svijetu tenisa nakon što je kompanija Cosmos, na čijem je on čelu, 2019. potpisala ugovor na čak 25 godina sa Međunarodnom teniskom federacijom (ITF), težask tri milijarde dolara.

Tada je pokrenut i novi format Davis Cupa u nastojanju da se revitalizira najprestižniji timski turnir u tenisu i učini ga unosnijim. No, ITF je u januaru ove godine raskinuo ugovor.

Pique: Raskid ugovora

A da bi raskid mogao skupo plaćen, govore izjave Piquea za špansku Marcu po kojima Cosmos potražuje čak 50 miliona dolara od ITF-a.

"Vjerujemo da je ono što smo napravili s Davis Cupom odjeknulo kao priča o uspjehu. Stigli smo u takmičenje koje je bilo dekadentno. I na sportskom, ekonomskom nivou, prije svega i publike, preokrenuli smo turnir.

To je evidentno i provjerljivo brojkama. Prihod u godini množimo s četiri. Sa tri smo došli na 15 sponzora. Onda je 2020. došao Covid i poremetio sve u svim sportovima. Imali smo dogovor s ITF-om da im plaćamo vrlo značajnu svotu novca, oko 40 miliona godišnje.

Na sličnom takmičenju, poput ATP Cupa, koji je bio isti, Tennis Australia platio je ATP-u 10 miliona. Dakle, plaćali smo četiri puta više. Ipak, 2020. nije bilo Davis Cupa, dio 2021. igrao se iza zatvorenih vrata…

Nakon raskida, koji je napravio ITF, sada postoji spor između nas u kojem potražujemo 50 miliona dolara. Ne možemo reći više zbog ograničenja povjerljivosti. Ali, osjećam se vrlo ponosno na sve što smo napravili. Preokrenuli smo situaciju, ali Covid je bilo nemoguće predvidjeti.

Uložili 100 miliona dolara

Uložili smo više od 100 miliona u Davis Cup u četiri godine i to je nezapamćeno. I htjeli smo uložiti više", kaže Pique.

Dietloff von Arnim, predsjednik Njemačkog teniskog saveza i kandidat za predsjednika ITF-a, izjavio je prije sedmicu da "katastrofa koju smo doživjeli s Kosmosom ima ogromne finansijske posljedice za ITF."

"Vidio sam komentar i mislim da ljudi nisu informirani, ili ne znaju ili nas žele iskoristiti za političko, izborno pitanje, jer su im izbori u augustu.

Predsjednik njemačkog saveza imao je dobar odnos s nama. ITF je, uz naš dogovor, profitirao. Trenutno imaju ugovore koje smo potpisali u vrijednosti od 70 miliona eura. Ono što smo im dali u usporedbi s onim što smo dobili je nečuveno. Smatramo da je sve što se dogodilo vrlo nepravedno.

Vjerujem da će Davis Cup trajati dvije-tri godine s ugovorima koje smo tada sklopili, ali vidim kompliciranu budućnost. Za četiri ili pet godina mislim da Davis Cup više neće biti u ITF-u. Bit će ili pod ATP-om ili nekim trećeg ko će ga kupiti, jer menadžment neće moći pronaći novac.

Predsjednik David Haggerty obećao je federacijama podijeliti iznos novca koji će biti nemoguće dati, jer ga ne stvara", tvrdi Pique.