Vijesti

Oglasila se Općina Novi grad o spornom parkingu. Kažu da su anketirali građane da vide je li im ok da plaćaju

Nakon što je DF objavio da je Općina Novi Grad Sarajevo, na čelu sa Semirom Efendićem napravila parking ubjeđujući građane da je to u njihovom interesu i da će biti javan, ali da se sad traži naplata, reagirala je i Općina.

Uputili su opširno saopćenje čiji je sukus sljedeće: Poziv za rezervaciju i plaćanje parkinga je ustvari test za građane.

"Kako se nakon izgradnje parkinga u ulici Bajrama Zenunija kod jednog broja stanara i članova Savjeta MZ pojavila bojazan da bi i nakon izgradnje, parking mogao biti zauzet od uposlenika okolnih firmi i institucija, kao i zbog blizine pijace, te da bi građani i nakon svega ponovo mogli doći u problem sa parkiranjem, predloženo je da se napravi neka vrsta rezervacije mjesta na parkingu, gdje bi prednost imali stanovnici okolnih ulica. U tom slučaju, bilo bi neophodno vršiti kontrolu ulaska i izlaska, te 24 - satni nadzor nad parkingom, što bi samo po sebi iziskivalo određene troškove.

Zbog svega navedenog, sa Službom za investicije Općine Novi Grad, dogovoreno je da Savjet MZ izvrši anketiranje stanara okolnih zgrada u smislu zainteresovanosti za rezervaciju mjesta po minimalnoj cijeni od 1 KM dnevno. Ukoliko bi 2/3 ili više mjesta na parkingu, koji ima ukupno 120 mjesta, na ovaj način bilo rezervisano, krenulo bi se sa uspostavom nadzora i naplate. Predložena cijena i kada bi cijeli parking bio rezervisan, ne bi bila dovoljna niti za ljude koji bi radili na parkingu (3.600 KM mjesečno ne mogu pokriti bruto troškove za 4 zaposlena), ali bi se to pokušalo riješiti nekom vrstom dodatnog sufinansiranja", saopćeno je iz Općine.

No, dodali su i sljedeće - ako građani žele da to bude besplatno i da imaju problem zbog zauzetog parkinga, njima je i to ok.

"Ukoliko veći broj građana ipak bude želio da novi parking funkcioniše kao većina ostalih, bez mogućnosti rezervacije mjesta i 24 - satnog čuvanja, Općini će to biti puno lakše, te se neće morati vršiti ugradnja rampe i organizacija nadzora i naplate parkinga", zaključuje se u saopćenju.