satelitski internet

Oglasio se Kremlj: Tvrde da Starlink nije certificiran za upotrebu u Rusiji

Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane navela je u nedjelju da terminale Starlink koriste jedinice poput ruske 83. zračne jurišne brigade, koja se bori u blizini gradova Kliščivka i Andrijevka u istočnoj regiji Donjeck

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da satelitski internet sistem Starlink Elona Muska nije ni certificiran za upotrebu u Rusiji, niti je službeno isporučen u Rusiju, pa se stoga ne može koristiti.

Ukrajina, koja je koristila Starlink za vojne komunikacije tokom svog sukoba sa Rusijom, saopćila je u nedjelju da ruske trupe koriste Starlink u dijelovima Ukrajine koje kontroliraju.

U razgovoru s novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "To kod nas nije certificiran sistem; shodno tome, ne može se službeno isporučiti ovdje i nije službeno isporučeno. Shodno tome, ne može se ni na koji način službeno koristiti. Zbog toga, možda, ovdje ne bismo trebali ulaziti u raspravu između kijevskog režima i poduzetnika Muska, kazao je on, misleći na ukrajinsku vladu.

Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane navela je u nedjelju da terminale Starlink koriste jedinice poput ruske 83. zračne jurišne brigade, koja se bori u blizini gradova Kliščivka i Andrijevka u istočnoj regiji Donjeck.

U postu na X u nedjelju, Musk je naveo: "Prema našim saznanjima, nijedan Starlink nije prodat direktno ili indirektno Rusiji. Izvjestan broj lažnih vijesti tvrdi da SpaceX prodaje terminale Starlink Rusiji".

"To je kategorički lažno", tvrdi on, prenosi Reuters.