Reakcije

Ogrešević: Schmidt treba smijeniti Dodika ili se povući s pozicije visokog predstavnika u BiH

Christian Schmidt se jučer ili prepao Milorada Dodika ili se radi o fingiranom sukobu s predsjednikom RS i SNSD-a, kaže Ogrešević

Iz NES-a su pozvali visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da hitno smijeni Milorada Dodika ili se povuče s te pozicije i prepustiti je nekome ko želi da radi i štiti Ustav i državu BiH, a ne da uživa u komforu i izigrava visokog predstavnika za Federaciju, odnosno Bošnjake. Predsjednik ove stranke Nermin Ogrešević reagirao je nakon što je, kako je rekao, Schmidt dozvolio da Dodik jučer obesmisli postojanje OHR-a i državnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska.

"Christian Schmidt se jučer ili prepao Milorada Dodika ili se radi o fingiranom sukobu s predsjednikom RS i SNSD-a čiji je krajnji cilj umrtvljivanje refleksa kod Bošnjaka, razvlačenje pameti i njihovo postepeno pripremanje za konačnu realizaciju velikosrpske ideje razgradnje države Bosne i Hercegovine.

Razmijem zašto šute Schmidtovi podanici (Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, lideri Trojke). Njima su udobne fotelje i funkcije, koje su dobili Schmidtovom suspenzijom Ustava na jedan dan, važnije i od države i od naroda. Posebno Konakoviću kojem pozicija ministra vanjskih poslova BiH služi samo kako bi obogatio siromašni CV i skinuo hipoteku kantonalnog političara, koja ga godinama prati", saopćeno je iz NES-a.

Dodaju kako zabrinjava šutnja, tačnije izostanak konkretne reakcije istinskog probosanskog bloka.

"Dodik je očito prešao sa riječi na djela, što se vidi u svakodnevnom antiustavnim djelovanju. Kulminacija su prijetnje da će Srbi napustiti državne institucije, a atmosfera je po mnogo čemu slična onoj s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Dok srpsko vodstvo prijeti i aktivno radi na razgradnji države, probosanski blok je razjedinjen i u višegodišnjoj defanzivi.

Zbog toga je nužna hitna reakcija i grupisanje svih političkih i drugih snaga koje će se oduprijeti i Dodikovoj secesionističkog politici, ali i izdajničkom djelovanju Trojke (Konakovića, Nikšića i Forte)", navodi se u saopćenju Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.