Vijesti

Okupljanje veterana 28. divizije Armije RBiH pred početak Marša mira

U Nezuku na prostoru Općine Sapna večeras su se tradicionalno okupili veterani 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine i učesnici ovogodišnjeg Marša mira koji će startati sutra ujutro. 

Nakon defilea zastava brigada 28. divizije Armije R BiH uslijedila su obraćanja zvaničnika, a potom je održana i javna tribina o temi “Srebrenica 1995-2022.godine -Sjećanje i značaj proboja”.

Predsjednik pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulagić zahvalio je što se okupio značajan broj veterana 28. divizije Armije R BiH i učesnika Marša mira. 

“Podsjećamo se šta su ljudi preživjeli na tom putu smrti od Srebrenice do Nezuka. Kada pričamo o 28. diviziji, to je 28. ratna divizija kopnene vojske. Ona je nastala u najtežim uslovima, u uslovima demilitarizacije. Srebrenica nije bila samo Zaštićena zona, Srebrenica je bila demilitarizovana zona, a to znači da smo mi Kanadskom bataljonu u aprilu 1993. godine predali naoružanje, u zamjenu da će oni odbraniti narod i teritoriju Srebrenice i omogućiti normalan život.

Najodgovorniji za zločine i genocid u Srebrenici jeste velikosrpski projekat oličen u Slobodanu Miloševiću i SANU. Ne smijemo zaboraviti da to što se nama dešavalo da se dešavalo pred očima cijelog svijeta, pred UNPROFOR-om koji ne samo da nije odbranio teritoriju, nego je dozvolio genocid”, rekao je Kulagić. 

Marš mira se ove godine organizuje po 18. put, ali je ovogodišnji specifičan jer će se tokom Marša mira klanjati Kurban-bajram.

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović istaknuo je da mu je žao što danas tom događaju nisu komandanti Naser Orić i Šemsudin Muminović, a učesnicima Marš mira poželio sretan put.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović je istakao da je organizacija svake godine bolja te podsjetio da se pješačkim pohodom odaje počast žrtvama, ali i svima onima koji su preživjeli put natopljen krvlju. 

Predsjednica Udruženja šehida opštine Srebrenica Kadefa Muhić zahvalila je svima koji su podržali organizaciju Marša mira i 27. godišnjice genocida.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare