Vijesti

Općinsko vijeće Ilidža odlučilo: Građanima 586 hiljada KM za prijavljene štete u poplavama

Na Trećoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža usvojen je Prijedlog izvještaja o procijenjenim štetama prouzrokovanim poplavama u novembru 2021. godine na području općine Ilidža.

Zaključci koji definišu ovu odluku usvojeni su jednoglasno, a građanima općine Ilidža koji su uredno prijavili štete nastale u poplavama bit će isplaćeno ukupno 586.290,50 KM, što je tek jedan bio od procjenjene štete koja premašuje iznos od dva miliona KM.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur kazao je kako su osigurana dodatna sredstva kada je riječ o sanaciji korita vodotoka na Ilidži, posebno rijeke Željeznice.

“Kroz sporazum sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo osigurali smo još jednu važnu stvar, a riječ je o iznosu od 800.000 KM za eksproprijaciju zemljišta u Otesu na dijelovima gdje je tokom posljednjih poplava bilo najviše problema. U narednom periodu trebalo bi biti uređeno prvih 200-300 metara korita, počevši od mosta na samom ulazu u naselje Otes”, rekao je načelnik Općine Ilidža.

Načelnik Muzur naglasio je kako se radi o ogromnoj količini novca koja će olakšati i ubrzati rješavanje ove vrste problema, a zahvalio se i resornom ministru Adnanu Deliću.

“Nadam se da ćemo ovo iskoristiti na pravi način kako bi u budućnosti mogli što efikasnije djelovati kada je riječ o ovoj problematici”, dodao je Muzur na kraju sjednice Općinskog vijeća Ilidža na kojoj su usvojeni svi predloženi zaključci.

Usvojen je Izvještaj Komisije za procjenu šteta o procijenjenoj šteti nastaloj u poplavama u novembru 2021. godine na području općine Ilidža.

Shodno tome općinski načelnik zadužen je da u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća Izvještaj Komisije za procjenu šteta uputi prema višim nivoima vlasti u cilju nadoknade štete iznad finansijskih mogućnosti Općine.

Odobrena je isplata novčanih sredstava za naknadu štete nastale uslijed novembarskih poplava u iznosu od 586.290,50 KM za sva fizička lica koja su pretrpjela štetu na stambenim objektima i namještaju, a koja su podnijela zahtjev za procjenu štete i uvrštena su u Izvještaj Komisije za procjenu šteta o procijenjenoj šteti nastaloj za vrijeme prirodne nesreće.

Općinsko vijeće Ilidža zadužilo je načelnika Muzura da imenuje Komisiju za raspodjelu sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća fizičkim licima koja su pretrpjela štetu isključivo na stambenim objektima u nedavnim poplavama, a koja će vršiti i raspodjelu sredstava prikupljenih putem Kantonalne, odnosno Federalne uprave civilne zaštite, određenih donatora i drugih organizacija koje su spremne pomoći ugroženom stanovništvu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare