Vijesti

Općinsko vijeće Velike Kladuše izglasalo opoziv Fikreta Abdića. Sulejmanagić za Raport: Red je da se izjasne građani

Općinsko vijeće Velike Kladuše danas je izglasalo opoziv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića.

Ovo je za Raport potvrdio i Fuad Sulejmanagić iz Općinskog vijeća Velika Kladuša. Naime, kako su naveli vijećnici u obrazloženju aktuelnom načelniku Abdiću zamjeraju nerad, višemjesečni izostanak s posla, izbjegavanje suradnje s višim nivoima vlasti, nedostavljanje materijala Općinskom vijeću zbog čega je zaustavljen privredni i svaki drugi razvoj općine.

Kako nam je kazao Sulejmanagić Fikret Abdić na posao nije došao skoro šest mjeseci te da su na području općine stale sve društvene djelatnosti.

“Vijećnici Laburističke stranke su napustili sjednicu Općinskog vijeća. Predsjedavajuća je nekoliko puta prekršila poslovnik Opčinskog vijeća. Htjeli smo da napravimo dopune dnevnog reda, ona to nije dopustila”, istaknuo je za naš portal Sulejmanagić.

Kazao da nakon što su napustili sjednicu, jednom od kolega dali smo saglasnost jednom od kolega vijećnika da vodi sjednicu.

” Nova parlamentarna većina koju čine SDA, NES, SDP, NS, dva nezavisna i jedan vijećnik DNZ-a BiH je nastavila s radom. Imali smo dovoljan broj ruku za ovakav potez i da ovo dovršimo do kraja. Još je rano da se govori ko bi mogao biti načelnik. Sada se građani moraju izjasniti da li su oni za opoziv gradonačelnika”, pojasnio je Suljemanagić.

Podsjetimo, Abdić je načelnik općine Velika Kladuša od 2016. godine. U junu 2020. godine je priveden po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK-a koje ga tereti za više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Sumnjiči ga se da je od 2016. do kraja 2019. godine iskorištavao svoj položaj kao načelnik Općine Velika Kladuša. Uz to, Abdić je osumnjičen da je suprotno Zakonu o državnoj službi i Zakonu o plaćama u Unsko-sanskom kantonu od 2017. do 2019. godine uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim općinskim službenicima, kao i da je protivno propisima nekoliko službenika unaprijedio na viša radna mjesta.

Abdić je 2002. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ratne zločine u BiH.

Abdić je prvobitno osuđen na 20 godina, a potom je sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine. Abdić je odslužio dvije trećine kazne i iz zatvora u Puli pušten je 2012. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare