Vijesti

Oproštaj od Jovana Divjaka: ‘Niko nije stajao kao vi. Hrabar i uspravan do kraja’

U Sarajevu je danas u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak. Građani Bosne i Hercegovine, te brojne poznate ličnosti opraštaju se od ovog velikog čovjeka, koji će ostati upamćen zbog svoje izuzetne časti i brojnih dobrih djela.

Nikola Minasi, italijanski ambasador u BiH napisao je da je otišao veliki čovjek, uvijek hrabar i u svojim mislima i u životu i u svom osmjehu.

Ambasador Velike Britanije u biH Matt Field napisao je da je ovo veliki gubitak za BiH, posebno za mlade ljude kojima je bio potpuno posvećen.

Od generala Divjaka emotivno se oprostila i ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević:

“Uvijek iza mojih leđa, uvijek uz mene. Generale, slomile me vijesti. A još nedavno Vaša zadnja poruka na Viber. Govorili ste mi – stojim kao i Ti, i ne dam se bolešćuri. Ali nitko nije stajao kao Vi. Hrabar i uspravan do kraja. Hvala na svemu, Učitelju. Vole Vas Goran i Marta”, napisala je Mlinarević.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica na Twitteru je napisao:

“Najbolji srpski oficir ratova raspada bivše Jugoslavije ratovao je i komandovao u Armiji Republike BiH. Jovan Divjak, Beograd, 1937. – Sarajevo, 2021. Slava mu”.

“Dragi čika Jovo, junak naše ulice! Neka ti je vječna slava i hvala, predobri čovječe”, riječi su muzičara Damira Imamovića.

“Otišao je general Divjak, imponirao je svojim aristokratskim držanjem časti, znanjem i obrazovanjem, spremnošću da stane na stranu slabijeg i da izabere pravednu stranu. Volio je umjetnost i cijenio znanje. Nedostajaće mi naši susreti, razgovori za pamćenje. Počivaj u miru dragi Jovo!”, napisao je reditelj Dino Mustafić.

“Ode nam i naš Jovo Divjak… ljudina… priznajem da plačem… hvala ti za prijateljstvo…”, napisao je glumac Nermin Tulić.

Tagovi:


Povezani postovi: