Šarena planeta

Optužena da je donijela koronavirus u Kinu: Dan za danom prolazim noćnu moru

Maatje Benassi, rezervista u američkoj vojsci, koju teoretičari zavjere neosnovano optužuju da je “donijela” koronavirus u Kinu, kaže da je postala žrtva cyber maltretiranja, piše CNN.

Lažne tvrdnje svakodnevno se objavljuju na YouTubeu, iako ona nikada nije bila pozitivna na koronavirus, niti je imala simptome. Maatje Benassi se na meti teoretičara zavjere našla u martu, mjesecima nakon što je u Kini prijavljen prvi slučaj novog koronavirusa.

Teorija da je ona “donijela” virus u Kinu počela se širiti zbog toga što je učestvovala na Svjetskim vojnim igrama u Wuhanu, u oktobru prošle godine. Benassi je učestvovala u biciklističkoj trci, tokom koje je doživjela nesreću i završila je sa slomljenim rebrom i potresom mozga.

Iako su na igrama učestvovale stotine sportista iz američke vojske, upravo je Maatje Benassi izabrana za centralnu figuru teorije zavjere. Te optužbe preokrenule su život Maatje i njenog supruga Matta.

Oni kažu da je njihova kućna adresa objavljena na internetu, a da su njihovi nalozi na društvenim mrežama bili preplavljeni porukama onih koji vjeruju u teorije zavjere prije nego što su ih ugasili.

“To je kao da se probudiš iz ružnog sna i dan za danom prolaziš kroz noću moru”, rekla je Benassi u intervjuu za CNN.

Iako su društvene mreže poduzele korake protiv širenja dezinformacija o koronavirusu na svojim platformama, to nije mnogo pomoglo bračnom paru Benassi.

Pokušali su izdejstvovati uklanjanje takvog sadržaja sa YouTubea i spriječe njegovo dalje širenje, ali su im advokati i policija rekli da malo toga može biti učinjeno.

“Želim da me ljudi prestanu uznemiravati. To je maltretiranje i izmaklo je kontroli”, kaže Benassi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare